Prigodna razglednica i žig DVD-a Vrbovec

0
Komunalac add

Prigodni poštanski žig posvećen 140. obljetnici osnivanja DVD-a Vrbovec korišten je 4. srpnja 2022. godine u poštanskom uredu 10340 Vrbovec. Time je obogaćena vrbovečka poštanska povijest još jednim poštanskim žigom koji se odnosi na temu vatrogastva i općenito na razvoj vrbovečke filatelije. Otpremljena pošta iz Vrbovca promiče povijesni razvoj stožernog vrbovečkog vatrogasnog društva koje je osnovano 2. srpnja 1882. godine.

Filatelističko obilježavanje vatrogasnih obljetnica bilo je izraženo tijekom 1980-tih godina napodručju Međimurja, ali su svoje obljetnice na taj način proslavila i društva u Hrvatskom zagorju i ostalim dijelovima Hrvatske. Vatrogastvo u filateliji je zanimljiva tema za brojne sakupljače diljem svijeta, koje naročito zanimaju vatrogasce koji su ujedno i kolekcionari bilo po profesionalnoj osnovi ili na dobrovoljnoj i humanoj bazi.

DVD Vrbovec je tiskao prigodnu razglednicu u nakladi od 100 primjeraka. Predložak za razglednicu bila je društvena fotografija iz 1912. godine u kojoj je bila obilježena 30. obljetnica osnutka i posveta vatrogasnog barjaka. Na vatrogasnoj razglednici nalaze se osobe iz društvenog, političkog, sportskog i javnog života Općine Vrbovec uoči Prvog svjetskog rata. Tako je ova razglednica postala dostupna široj javnosti i kao povijesni dokument vrbovečkog života na početku 20. stoljeća.

Ova vatrogasna vrbovečka razglednica već sada predstavlja suvenir i rijetkost zbog male i ograničene tiraže pa će s vremenom biti sve traženija. Razglednica će svoje mjesto sigurno pronaći u Hrvatskom vatrogasnom muzeju, ali će isto tako biti i dio Zavičajne zbirke u Narodnoj knjižnici Vrbovec ili u Pučkom otvorenom učilištu. Dopisna poštanska karta sa slikom, fotografijom, crtežom ili reklamom na poleđini nisu više u fokusu javnosti, kao što su bile u 20. stoljeću, ali su razglednice i dalje tražene kao suvenir i predmet kolekcionarskih zbirki.

Malo je do sada vrbovečkih udruga izdavalo razglednice. To je prva napravila Marvogojska udruga za gojenje čistokrvnih pincgavaca između dva svjetska rata. Prigodne razglednice su još izdali veterani NK Vrbovca 2012. u povodu 40. obljetnice osnivanja i NK Vrbovec 2014. glede 90 godina djelovanja kluba, a zadnje je to uradila udruga Ružin krug 2021. godine u povodu obilježavanja 10. obljetnice djelovanja.

Sinteza filatelističkog izdanja prigodnog žiga i razglednice DVD-a Vrbovec zaslužuje pozornost u vrbovečkoj javnosti jer predstavlja kolekcionarsko-dokumentacijsku vrijednost u kojoj je sadašnja generacija vrbovečkih vatrogasaca objelodanila bogato nasljeđe svojih prethodnika.

 

Zdenko Brezarić

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime