Preminuo Vladimir Đurković

0
Komunalac add

Vladimir Đurković rođen je 1953. godine u Zabrđu u općini Gradec. Bio je dipl. ing. prometa, smjer aeronautika, vojni pilot i brigadir zrakoplovstva u mirovini. Preminuo je 1. ožujka, nakon kratke i teške bolesti u Novoj bolnici u Zagrebu.

Početak oružanog sukoba u Sloveniji zatekao ga je na izobrazbi u Zapovjedno stožernoj akademiji Ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u Beogradu. Odmah nakon početka  agresije na Hrvatsku napušta JNA i pridružuje se Zboru narodne garde te aktivno sudjeluje u formiranju Zrakoplovne skupine u Zadru. Zbog stručnosti, Zrakoplovna skupina ga upućuje u 112. brigadu ZNG gdje najprije obnaša dužnost instruktora, a zatim i zapovjednika bojne.

Nastupanjem Sarajevskog primirja vraća se u sastav HRZ i PZO gdje sudjeluje u ustrojavanju 91. zrakoplovne baze Pleso i pripremi aerodroma Pleso za prihvat prvih borbenih zrakoplova. U zrakoplovnoj bazi Pleso obnašao je dužnosti od načelnika operativno nastavnog odjela, načelnika stožera ujedno zamjenika zapovjednika do zapovjednika 91. zrakoplovne baze Pleso, a po stvaranju uvjeta za letenje obnaša i letačke zadaće.

Sudionik je svih operacija Oružanih snaga Republike Hrvatske u kojima je sudjelovalo Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana. Nakon završetka Domovinskog rata radio je na visokim zapovjednim i stožernim dužnostima u Zapovjedništvu HRZ i PZO i Ratnoj školi Ban Josip Jelačić Hrvatskog vojnog učilišta dr. Franjo Tuđman. Vladimir Đurković je bio član Hrvatskog časničkog zbora Vrbovec.

Ispraćaj Vladimira Đurkovića će biti na Krematoriju Mirogoj u četvrtak, 6. ožujka u 14 sati.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime