Pregled aktivnosti Savjeta mladih Grada Vrbovca

0
Komunalac add

Savjeti mladih osnivaju se kao savjetodavna tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave koja promiču i zagovaraju prava, potrebe i interese mladih na lokalnoj i područnoj (regionalnoj) razini. Cilj Savjeta mladih je sudjelovanje mladih u odlučivanju o upravljanju javnim poslovima od interesa i značaja za mlade, aktivno uključivanje mladih u javni život te informiranje i savjetovanje mladih u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Pošto je aktualnom sazivu Savjeta mladih Grada Vrbovca istekao mandat, raspisan je javni poziv za podnošenje prijedloga za kandidata za izbor članova i zamjenika članova Savjeta mladih Grada Vrbovca, koji traje do 7. ožujka 2019. godine.

Kao motivaciju potencijalnim budućim kandidatima za članove i zamjenike članova ovog savjetodavnog tijela, vodstvo dosadašnjeg saziva vrbovečkog Savjeta mladih navelo je neke od projekata koji su realizirani u protekla dva mandata.

Projekti Savjeta mladih Grada Vrbovca od 2014. do 2019. godine

Realiziran je projekt izrade ”Lokalnog programa za mlade Grada Vrbovca 2016.-2020.” za koji je tadašnje Ministarstvo socijalne politike i mladih odobrilo 60 tisuća kuna, a ugovor o dodjeli sredstava potpisan je krajem 2016. godine. Ovaj strateški dokument jednoglasno je usvojen na 5. sjednici Gradskog vijeća Grada Vrbovca krajem 2017. godine.

Savjet mladih Grada Vrbovca u suradnji s udrugom Vrbovec Wireless je u prvoj fazi projekta ”DigiDom” u deset društvenih domova s područja Grada Vrbovca uveo besplatan širokopojasni internet. U drugoj fazi ovog projekta domovi su opremljeni informatičkom opremom (računalima). Domovi uključeni u projekat su: Brčevec, Konak, Negovec, Poljana, Vrhovec, Poljanski Lug, Vrbovečki Pavlovec, Prilesje, Samoborec i Novo Selo. Realiziran je i projekt ”DigiDom vol.2” u sklopu kojeg je uveden besplatan širokopojasni internet u još šest društvenih domova s područja Vrbovca (Celine, Lovrečka Varoš, Gaj, Luka, Lukovo i Žunci).

U suradnji s Turističkom zajednicom Grada Vrbovca proveden je projekt ”Dajte da i mi biramo”. Svrha mu je bila ispitivanje glazbenih preferencija mladih kako bi se zabavni glazbeni sadržaji koji se održavaju u Gradu mogli što više prilagoditi glazbenim ukusima mladih.U vrbovečkom Savjetu mladih ističu kako su Savjetu mladih Zagrebačke županije uputili zamolbu za sufinanciranjem održavanja i popravka instrumenata Limene glazba i mažoretkinja Vrbovec, za što je odobreno pet tisuća kuna.

Održane su dvije radionice iz projekta ”Pokreni društvo, volontiraj!” koje su provodile Udruga Glas mladih Križevci – volonterski centar Link u partnerstvu s Gradom Križevcima, općinom Sveti Petar Orehovec, Centrom za socijalnu skrb Križevci, gimnazijom Ivana Zakmardija Dijankovečkog Križevci te Gradom Vrbovcem, kojeg je predstavljao Savjet mladih Grada Vrbovca. Cilj ovog projekta je promicanje vrijednosti volontiranja, razmjena informacija o ponudi i potražnji volonterskog rada, obrazovanje o menadžmentu volontiranja te obrazovanje građana o volontiranju. Nastavno na ovaj projekt, potpisana je izjava o partnerstvu na projektu ”Pokreni društvo volontiraj #2”, kojem je Grad Vrbovec postao partner.

U sklopu manifestacije „Kaj su jeli naši stari“ u Vrbovcu je organiziran županijski susret savjeta mladih s područja Zagrebačke županije, na kojem su razmjenjena iskustva i primjeri dobre prakse.

Nadalje, Savjet je prigodnim ljetnim kinom obilježio Međunarodni dan mladih te organizirao obuku Savjeta mladih istočnog dijela Zagrebačke županije i to u suradnji s Udrugom gradova u Republici Hrvatskoj i zakladom Friedrich Ebert.

Savjet mladih bio je nositelj projekta ”Ja te razumijem” koji je podržao i Savjet mladih Zagrebačke županije. Cilj je bio prikupljanje financijskih sredstava kroz dobrovoljne donacije za osnivanje fonda za pomoć u učenju djeci slabijeg imovinskog stanja koja si ne mogu priuštiti instrukcije. U sklopu projekta održan je malonogometni turnir na kojem su sudjelovali predstavnici KMNL-a Župe Sv. Vida Vrbovec, MNK Alumnus Zagreb, MNK Futsal Dinamo i Futsal Sv. Patrik.

Također, Savjet je potpisao sporazum o partnerstvu radi suradnje na projektu ”Plan na dlanu” (ključna aktivnost 3 – dijalog mladih s donositeljima odluka) u sklopu Erasmus+ programa Europske unije.

U prosincu 2016. godine proveden je projekt ”Kino u snijegu” koji se održavao u dvorani Pučkog otvorenog učilišta, gdje je prikazano šest filmova prigodne tematike.

Za projekt ”Božićna priča”, koji je predstavljen na sjednici Savjeta mladih Zagrebačke županije, odobreno je sufinanciranje od tisuću kuna, koliko je osigurao i vrbovečki Savjet mladih, a sredstva su utrošena na ukrašavanje lutaka iz izloga trgovina te za kupovinu prigodnih božićnih paketa.

U suradnji s Udruženjem obrtnika Vrbovec, Savjet je radio na projektu THE JOB OF MY LIFE, financiran od strane Ministarstva rada i socijalne skrbi SR Njemačke te Savezne agencije za rad SR Njemačke. Ovim projektom mladima iz Europe nudi se mogućnost sudjelovanja u dualnom obrazovanju u Njemačkoj, s ciljem borbe protiv visoke nezaposlenosti mladih u Europskoj Uniji i obrazovanju potrebnih stručnjaka u Njemačkoj. U sklopu projekta 17 zainteresiranih polaznika pohađalo je tečaj njemačkog jezika u Hrvatskoj u trajanju do 400 sati, a neki su se i zaposlili.

Kroz projekt LOGO, Savjet je odabrao aktualni logo, čime je kako kažu, poboljšana prepoznatljivost Savjeta na području Grada Vrbovca i šire. U suradnji sa Savjetom mladih Zagrebačke županije odrađen je i infrastrukturni projekt uređenja igrališta iza područne škole Poljana, čime je učenicima omogućeno kvalitetnije odvijanje tjelesne i zdravstvene kulture na otvorenome.

Savjet mladih i NK Ban Jelačić

Savjet mladih Grada Vrbovca i NK Ban Jelačić Banovo u proteklih pet godina ostvarili su plodonosnu suradnju, a o tome svjedoče čak tri zajednička projekta. U sklopu natječaja županijskog Savjeta mladih osigurano je pet tisuća kuna za podizanje kvalitete života mladih kroz sport te organiziranje humanitarnih turnira i koncerata. Ovaj novac utrošen je na uređenje prostorija NK Ban Jelačić iz Banova, dok je vrbovečki Savjet mladih iz svojeg proračuna dodao još četiri tisuće kuna. Nadalje, NK Ban Jelačić i Savjet mladih Grada Vrbovca organizirali su ‘’Vuzmicu na Banovu’’ uz tradicionalnu uskrsnu kuhanu šunku i jaja te šarana na rašljama, a druženju uz vuzmicu prethodila je i ligaška nogometna utakmica. Zajednički je organizirano i obilježavanje Dana Sv. Josipa radnika na Banovu, uz besplatan grah, pečenog odojka i još jednu ligašku nogometnu utakmicu. U vrbovečkom Savjetu mladih za kraj su istaknuli i projekt II. osnovne škole Vrbovec ‘’Edukativni park Marija Jurić Zagorka’’, za koji je od županijskog Savjeta mladih odobreno sufinanciranje u iznosu od deset tisuća kuna. Ovim projektom planira se uređenje neiskorištene travnate površine školskog dvorišta područne škole u Negovcu i to za potrebe održavanja dramsko-novinarskih radionica, organiziranja likovnih kolonija na temu Marije Jurić Zagorke, ali i na teme bogatstva ruralnog kraja, okupljanja učenika i studenata te znanstvenih radnika radi upoznavanja sa specifičnim kajkavskim govorom.

Ovim pregledom nekih od aktivnosti Savjeta mladih u proteklih nepunih pet godina, a bilo ih je još, cilj nam je ukazati da se i s malo financijskih sredstava može napraviti puno projekata koji će barem malo doprinijeti podizanju kvalitete života mladih u zajednici. Također, nadamo se da će i aktualna politička vlast u Gradu Vrbovcu prepoznati važnost ulaganja u mlade i Savjet mladih, kao jedino predstavničko tijelo mladih u političkom životu Grada te, sukladno povećanim proračunskim sredstvima, povećati i sredstva za rad Savjeta. Vidjet ćemo, možda u budući saziv Savjeta mladih uđu neki novi klinci, s novim idejama i projektima – zaključio je Tomislav Grežina, predsjednik Savjeta mladih Grada Vrbovca u protekla dva mandata.

Podsjetimo, Javni poziv za izbor članova Savjeta mladih Grada Vrbovca otvoren je do 7. ožujka 2019. godine. Detalji i upute za podnošenje prijedloga u nastavku: Javni poziv i Prijavnica.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime