Predstavnici UNHCR-a posjetili vrbovečki prihvatni centar za izbjeglice

0
Komunalac add

Predstavnici UNHCR-a Hrvatske danas su posjetili vrbovečki prihvatni centar za izbjeglice iz Ukrajine, Restoran Mariju. Kroz centar su ih proveli načelnik Stožera civilne zaštite Grada Vrbovca i zamjenik gradonačelnika Marko Belošević i ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Vrbovec Jelena Mucko. Upoznali su ih sa trenutnom situacijom u centru, brojem smještenih osoba te aktivnostima vrbovečkog Crvenog križa koje provode za izbjeglice poput informatičkih radionica, igraonica za djecu te ostalih aktivnosti na otvorenom.

Trenutno je u Restoranu Marija smještena 61 osoba izbjegla iz Ukrajine, a uskoro ih se očekuje još petnaestak, rekao je zamjenik gradonačelnika Marko Belošević. – Imamo 100 pripremljenih ležajeva, a u naredno vrijeme mogli bismo ići i do 150. Danas nam dolazi i kolegica iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje jer već imamo i osobe koje bi željele raditi u našem sustavu. Ovaj tjedan očekujemo i upis prve djece u naše škole. Zahvaljujem svima koji pomažu, prije svega kolegama iz Crvenog križa, iz Doma zdravlja i ostalima – rekao je Belošević.

Prilikom današnjeg obilaska prihvatnog centra, ravnateljica vrbovečkog Crvenog križa Jelena Mucko naglasila je da su izbjeglicama omogućili sudjelovanje u različitim aktivnostima kako bi ova situacija svima bila što ugodnija. – Pokazali smo im sve naše resurse te omogućili sudjelovanje i uključivanje u aktivnosti koje mi provodimo.  Zadovoljni smo s njihovim odazivom i smatram da smo im dobri domaćini. Što se tiče donacija, i dalje su potrebe za nešto laganijom odjećom za proljeće i ljeto te ukoliko su u mogućnosti, građani mogu donirati i bicikle za djecu – istaknula je Mucko.

Na kraju susreta, predstavnik UNHCR–a Mitre Georgiev porazgovarao je s izbjeglim osobama koje trenutno borave u našem gradu.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime