Predstavljena zbirka poezije “Intergalaktički peljar” Ivana Koprića

0
Komunalac add

Promocija knjige poezije “Intergalaktički peljar” prof. dr. sc. Ivana Koprića, dekana Pravnog fakulteta u Zagrebu i našeg sugrađana, održana je sinoć u Narodnoj knjižnici Vrbovec. Na samom početku večeri, okupljene je prigodnim riječima pozdravila zamjenica ravnateljice Narodne knjižnice Vrbovec Mateja Hrgovan. O knjizi su, uz autora govorili glavni urednik izdavačke kuće “Meandar Media” Branko Čegec, leksikograf Vlaho Bogišić, profesorica Antonija Vlahović i profesorica u mirovini Ivanka Dlaka. Probrane stihove iz knjige čitala je dramska umjetnica Urša Raukar-Gamulin.

Nakon tri godine od objave prve zbirke poezije profesora Koprića „Hologrami nade“, vrbovečka je publika imala priliku upoznati i ovu, drugu njegovu zbirku. Knjiga sadrži stotinjak pjesama podijeljenih u četiri cjeline: „Lazar u logoru“ (teške društvene teme, od migracija i ratnog nasilja preko pandemije i zagađenja do siromaštva i društvenog beznađa), „Fraktali kaosa“ (osobni autorov doživljaj svijeta i svega onog sivog i neugodnog s čim se suočavao u životu), „Terra Australis“ (posvećeno putovanjima, uglavnom stvarnima, kao i strasti za putovanjem), a završava ciklusom „Visoka temperatura u svemiru“ (poezija intime, straha od prolaznosti i ljubavi). Izdavač je Meandar Media.

Ova Koprićeva zbirka ima četiri ciklusa, povezani su određenom vrstom shvaćanja svijeta, narativnošću, sigurnom rečenicom, sigurnom mišlju… Koprić je dobar pjesnik zato što uspjeva svoj život i svoj svijet uobličiti u figure, putovanja.. Ono što je presudno važno kada čitamo ovu zbirku poezije, kao sliku našega unutrašnjeg svijeta, jest da Koprić živi ovdje, u Vrbovcu. Njegova je poezija angažirana i duhovna, ali prije svega obiteljska, misaona i ona koja se ne stidi svoga kućnoga praga – istaknuo je leksikograf i jedan od recenzenata ove zbirke pjesama Vlaho Bogišić.

Autor je na kraju večeri uputio riječi zahvale predstavljačima, svim gostima, zamjenici ravnateljice knjižnice te svima koji su na neki način doprinijeli da ova zbirka ugleda svjetlo dana.

Začin lijepoj atmosferi na pjesničkoj večeri bio je nastup mladog vrbovečkog sopranista Marka Antolkovića uz pratnju Dominika Kiseljaka na klavijaturama. Moderator ovog događanja bio je umirovljeni novinar Franjo Simić. Među brojnim gostima u knjižnici bio je i gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj kao i direktorica vrbovečke Turističke zajednice Jasna Benedik.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime