Predstavljena zbirka pjesama Irene Skopljak Barić “Plava mahovina”

0
Komunalac add

Večeras je u Pučkom otvorenom učilištu Vrbovec održana promocija pjesničke zbirke Vrbovčanke Irene Skopljak Barić pod nazivom „Plava mahovina“. Uz autoricu, o knjizi su govorile urednica Darija Žilić i Sanda Lončar Ružić. Za početak večeri autorica je pročitala pjesmu iz zbirke, a nakon toga riječ je prepustila urednici.

Kada ćete čitati ovu knjigu, ona će izazvati potres bića. Možete vidjeti unutarnju dramu. Specifičnost Ireninog izraza je to što nije sve ponuđeno na pladnju nego naznakama, atmosferom, snovitosti. Stoga nije slučajno da se spominje plava mahovina za koju čak možemo reći da je simbol modernističkog. Ona će vas uvesti u atmosferu kroz jedan trijem, u prostor kuće koja postaje i metafora unutrašnjeg svijeta u kojem se događaju neke borbe, u kojem se riječi preslaguju u fraze i rečenice. Poetski iskaz se produbljuje te dolazi do katarze u kojoj mi ne znamo što se zapravo događa, ali kada pročitate knjigu više puta, moći ćete dokučiti što iza tih slika i metafora stoji. Svako novo čitanje donosi jedan novi sloj, odnosno novo otkrivanje – naglasila je Žilić.

„Plava mahovina“ je Irenina druga pjesnička zbirka, a večeras je prvi put predstavljena u Vrbovcu. Autorica je zbirku 2016. godine prijavila na natječaj Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te je ušla u deset najboljih rukopisa te godine. – Tek četiri godine poslije smo objavili knjigu. To je bio dug put i puno se radilo na tekstovima. Moja urednica je u tome bila genijalna voditeljica tako da mislim da je ispalo jako dobro – rekla je Skopljak Barić. Zbirka je objavljena u izdanju Hrvatskoga društva pisaca iz Zagreba.

Govoreći o zbirci pjesama Sanda Lončar Ružić istaknula je da autorica u njoj progovara o svojim najintimnijim trenucima te naglasila da to nije nimalo lako. – Plava mahovina je po mnogočemu značajna zbirka poezije. Ona potvrđuje Irenu kao pjesnikinju. U ovoj knjizi govori o svojem značajnom životnom periodu, sazrijevanju u ljudskom, ali i pjesničkom smislu, opisuje stanja u kojima se nalazila ili se nalazi – pojasnila je Lončar Ružić. Nastupom glazbenog gosta Tomislava Golubana večer je nastavljena u AKC Garaže.

Inače, Irena Skopljak Barić profesorica je hrvatskoga i ruskog jezika i književnosti. Pjesme i kratke priče objavljivala je u časopisima Poezija i Tema, na portalu za književnost i kulturu te u nekoliko zbornika i publikacija u sklopu književnih natječaja. Godine 2013. osvojila je prvu nagradu Hrvatskoga književnog društva iz Rijeke „Josip Eugen Šeta“ za neobjavljen poetski rukopis „Skupljači meda u Nepalu“.

Iste je godine osvojila i drugu nagradu na natječaju Gradske knjižnice Samobor za priču „Svijetli u tmini“, a 2016. godine treću nagradu na natječaju „Slavko Kolar“ u Čazmi za priču „Oni Koji Traže“. Priča „S vama do smrti“ ušla je 2012. godine u najuži izbor Pričiginova natječaja za kratku priču.

Suautorica je čitanki iz hrvatskoga jezika u izdanju nakladničke kuće Profil Klett te digitalnih obrazovnih sadržaja za projekt e-Škole. Godine 2016. izašla je njezina prva pjesnička zbirka „Neprivezani“ u izdanju Hrvatskoga društva pisaca iz Zagreba.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime