Predstavljena knjiga “Porijeklo hrvatskih institucija” Josipa Jambrača

0
Komunalac add

U Narodnoj knjižnici Vrbovec sinoć je održana promocija knjige “Porijeklo hrvatskih institucija” našeg sugrađanina i zavičajnog autora Josipa Jambrača. Riječ je o trećoj njegovoj knjizi, o opsežnom, kapitalnom djelu kojim daje pogled i na povijest i na budućnost Hrvatske i njezinog institucionalnog razvoja.

Knjigu su predstavili autor Josip Jambrač, Tvrtko Jakovina s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Ivan Kosnica s Pravnog fakulteta u Zagrebu i Ivan Koprić, dekan Pravnog fakulteta u Zagrebu. Moderator je bio novinar Franjo Simić.

Josip Jambrač ovom knjigom na kompleksan i izrazito smislen način odgovara na suvremena pitanja institucionalnog razvoja moderne Hrvatske. Ne zadržavajući se tek na površnom prikazu stanja, nego upravo suprotno provevši minucioznu analizu društvenih, ekonomskih, političkih i pravnih institucija kroz stoljeća detektira ključne uzroke trenutnog stadija razvoja. Ova promišljena i izrazito intrigantna studija daje odgovore na niz pitanja, ali ujedno i otvara nova te je stoga odličan predložak za daljnju javnu raspravu o tome kamo idu hrvatsko društvo i država – rekao je na jučerašnjoj promociji Ivan Kosnica.

Tvrtko Jakovina naglašava kako je knjiga Josipa Jambrača veliki sveobuhvatni pogled na Hrvatsku, njezinu povijest i budućnost. – Na mnogobrojnim primjerima autor detaljno objašnjava zašto Hrvatska iz naizgled posve uređenih i urednih okolnosti ne može naprijed i zašto se toliko malo toga mijenja. Zemlja bez institucija ne može izgraditi sretno društvo. Hrvatska je svakako zemlja brojnih nedostataka, ali posve sigurno nije zemlja bez pojedinaca koji bi stvari mogli pomaknuti. Ova knjiga i autor to pokazuju – poručuje Jakovina.

Osim spomenute knjige, Josip Jambrač autor je i knjiga “Ljudi, ekonomija, država (2016.)” i “Demokracija iz dana u dan (2019.)”. U prvoj knjizi autor se ponajprije bavi ljudima i njihovim aktivnostima u lokalnoj samoupravi, a druga je knjiga posvećena demokraciji kroz svakodnevni susret građana s javnim institucijama i javnim politikama te njihov utjecaj na njihove živote.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime