Predstavljena knjiga “Nacionalne manjine u Zagrebačkoj županiji”

0
Komunalac add

U dvorani Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec sinoć je održano predstavljanje knjige “Nacionalne manjine u Zagrebačkoj županiji” autora Hrvoja Petrića, Filipa Škiljana i Kristijana Lewisa. Knjiga daje povijesni pregled svih nacionalnih manjina u Zagrebačkoj županiji koje imaju svoje predstavnike ili vijeća, pregled njihova svakodnevnog života na ovome području. Promociji je prisustvovao i Salih Huremović, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Zagrebačke županije i predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnik nacionalnih manjina Zagrebačke županije.

Okupljenima u dvorani na početku promocije prigodno su se obratili zamjenik gradonačelnika Grada Vrbovca Marko Belošević i ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec Sanja Prijatelj. Poželjeli su dobrodošlicu autorima te svim gostima.

Predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnik nacionalnih manjina Zagrebačke županije Salih Huremović istaknuo je kako knjiga poput ove s temom nacionalnih manjina u Zagrebačkoj županiji do sada nije napisana. – Ova knjiga ima cilj dati povijesni pregled svih nacionalnih manjina u Zagrebačkoj županiji koje imaju svoje predstavnike ili vijeća te uz njih i slovenske i židovske nacionalne manjine, pregled njihova svakodnevnog života u prošlosti i u sadašnjosti na ovome području te pregled rada vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u Zagrebačkoj županiji. U knjizi su doneseni i životopisi brojnih pripadnika nacionalnih manjina što tekst, uz fotografije, čini interesantnijim i životnijim. Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Zagrebačke županije imala je dužnost i želju istaknuti koliko su nacionalne manjine svojim radom, životom i uključenošću u Zagrebačku županiju i njezine gradove i općine pridonijele njihovu razvoju, prepoznatljivosti u inozemstvu i povezanosti s drugim gradovima, općinama i regijama izvan Hrvatske – poručio je Huremović te dodao da je Zagrebačka županija svakako mjesto koje može biti uzor kvalitetnog življenja većine i manjine te mjesto na kojem se nacionalne manjine dobro osjećaju jer uživaju sva prava koja im zakonski omogućuje hrvatska država.

Nacionalne manjine u Zagrebačkoj županiji dale su i daju veliki doprinos njezinu razvoju kao prostora na kojem skladno žive osobe različitih nacionalnosti, prostora na kojem se njeguje višekulturalnost, poštuju građanska i ljudska prava i njeguju dobrosusjedski odnosi. Tome svakako doprinosi živa djelatnost vijeća i predstavnika nacionalnih manjina, otvorenost prema većinskom narodu i sve aktivnosti koje nacionalnomanjinske udruge organiziraju i promiču, naglašavaju autori u zaključku knjige. Također poručuju kako se nadaju da će i u budućnosti ostati tako te da su uvjereni da će doprinos tom cilju biti i ova knjiga.

Filip Škiljan, jedan od autora, rekao je da je ova knjiga nastala upravo na ideju Saliha Huremovića koji je pokrenuo cijelu priču. – Kada smo odlučili krenuti s knjigom zapravo sam shvatio da će mi trebati pomoć jer je to jedna velika građa i relativno veliki prostor od Vrbovca do Žumberka te cijela općina Velika Gorica i Zaprešić i čitavo to područje. Trebalo je pokriti različite dijelove Zagrebačke županije tako da sam zamislio to kao jedan dio. Prvi dio da bude povijesni uvod u kojemu smo dali pregled povijesti Zagrebačke županije i prostora koji je županija obuhvaćala nekad i koji je bio dosta veći nego što je to danas te povijest naseljavanja pojedinih manjina koje tada nisu bile manjine jer su zapravo bile u istoj državi u kojoj je bila i Hrvatska. Danas na području Zagrebačke županije ima najviše Srba, Bošnjaka i Albanaca. Najraniji doseljenici na područje današnje Zagrebačke županije su bili Nijemci i Mađari. Dakle, oni su već prisutni od srednjeg vijeka. Mađarski plemići su imali pojedine posjede na području današnje Zagrebačke županije, a Nijemci su kao rudari bili naseljeni na području Ruda pokraj Samobora. Potom imamo Srbe koji su prisutni na ovom našem području i to kao značajna zajednica. Prvi Srbi su u ove krajeve doselili već u 15. st., a brojnija naseljavanja su uslijedila nakon prodora Osmanlija u Slavoniju i prodora srpskog pravoslavnog stanovništva na području Habsburške monarhije. Ja bih rekao zapravo da je cilj ove knjige bio da se na jednom mjestu nađu podaci o nacionalnim manjinama kako u prošlosti tako i u sadašnjosti – istaknuo je Škiljan.

Kaže također da je jedan dio knjige posvećen razgovoru s pripadnicima nacionalnih manjina. – Pokušao sam pronaći i one posljednje pripadnike pojedinih manjina. Bilo je ponekad teško, ali ljudi su voljeli o tome razgovarati, o svom porijeklu, načinu života, kako su živjeli njihovi stari, kako su oni došli na to područje itd. Razgovarao sam s obrtnicima i ljudima iz javnog i političkog života, sa profesorima, umjetnicima, kulturnim djelatnicima, bivšim braniteljima, ekonomistima, književnicima itd. – dodao je Škiljan.

U sklopu programa nastupila je Češka beseda Zagrebačke županije. Svojim su glazbenim točkama razveselili publiku te lijepo “zaokružili” jučerašnju promociju.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime