Predstavljena knjiga Josipa Jambrača “Demokracija iz dana u dan”

0
Komunalac add

U Narodnoj je knjižnici u srijedu navečer predstavljena knjiga „Demokracija iz dana u dan“ našeg sugrađanina Josipa Jambrača. Knjiga na 350 stranica sadrži četrdesetak tekstova i  svojevrsna je nadogradnja njegove prve knjige „Ljudi, ekonomija, država“, izdane prije tri godine, rekao je u ime nakladnika Avis Rara Studija prof.dr. Ivan Koprić.

-Dok je tema one prve bila uloga lokalnih vlasti u razvoju zemlje, nova nastavlja traganje za boljim modelom ekonomije, javnog upravljanja, vlasti i društva. Ova knjiga ne amnestira nikoga, jer po autoru, odgovornost je u rukama svih građana, svih nas, a ne samo onih u čijim je rukama mandat osvojen na izborima na nekoj od razina upravljanja – navodi prof.dr. Koprić.

Novinar i publicist Ratko Bošković je istaknuo kako autor ovom zbirkom šalje snažnu poruku. – Jambrač poručuje da državu i naciju nije dovoljno stvoriti i osamostaliti, već ih treba i izgrađivati prema jasno definiranim društvenim vrijednostima, na viziji bogatog društva i politički decentralizirane vlasti – naglasio je Bošković.

O knjizi su još svoj sud kazali prof. dr. Zdravko Petak i novinar-komentator Boris Rašeta. Sam se autor, pak, pita: Što je zapravo demokracija? Kako je nastala? Mora li društvo stvarati ljude nejednakima? I u Pogovoru knjizi nastavlja: -Nitko od nas, ma gdje radio i čime se bavio, slagao se ili ne slagao s ovdje napisanim ili nečim drugim negdje drugdje rečenim, ne može pobjeći od osobne odgovornosti za krajnji rezultat izgradnje države i nacije, lokalne zajednice i vlastitog života. Pa i odgovornosti za svoju i zajedničku budućnost.

Promociju knjige moderirao je umirovljeni novinar Franjo Simić.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime