Predsjednik vrbovečkih sudaca Dejan Budić: Vratili smo povjerenje u sudačku organizaciju

0
Komunalac add

Predsjednik vrbovečkih sudaca Dejan Budić: Vratili smo povjerenje u sudačku organizaciju!

Zbog izbijanja epidemije koronavirusa, ispod radara vrbovečke nogometne javnosti primljena je prošlogodišnja odluka o suspenziji vrbovečke sudačke organizacije. Naime, Izvršni odbor Nogometnog saveza Zagrebačke županije donio je odluku kojom je za povjerenika vrbovečke sudačke organizacije imenovan poznati višegodišnji sportski djelatnik i sudac Dejan Budić. Tom odlukom se NS Zagrebačke županije izravno umiješao u rad NS Vrbovec, što se do sada nije nikada dogodilo niti je zabilježeno u povijesti. Dejan Budić je nogometni put započeo u NŠ Vrbovec, a potom je igrao za Žabnicu i Ban Jelačić. Kao sportski djelatnik ostavio je traga u renomiranim hrvatskim klubovima: Hrvatskom dragovoljcu, Naftaš Ivaniću, Sesvetama, Segesti i Vrbovcu. Ipak u svom sportskom djelovanju najviše je poznat kao nogometni sudac koji je bio na jedinstvenoj listi 1. i 2. HNL od 1999. do 2007. godine. Upravo zbog toga smo s 49-godišnjim Dejanom Budićem razgovarali o stanju u sudačkoj organizaciji, poznatim i perspektivnim sucima, organizaciji sudačkog tečaja i ostalim sudačkim aktivnostima.

Kakvo ste stanje zatekli kada ste postali čelna osoba u sudačkoj organizaciji?

Stanje u sudačkoj organizaciji nije bilo dobro jer su višegodišnji pojedinačni ili partikularni interesi isplivali na uštrb kvalitetnih i perspektivnih sudaca pa su neki od njih odustali ili prešli u druge sudačke organizacije, a nije bilo priljeva novih sudačkih kandidata. Savez nogometnih sudaca općine Vrbovec osnovan je 1968. godine u Gradecu i bio je nadaleko poznat po svom uspješnom radu, ne samo na području sadašnje Zagrebačke županije već na području nekadašnjeg Zagrebačkog nogometnog saveza. Stoga je užasno boljela činjenica što je Vrbovec, koji ima dugu i uspješnu sudačku tradiciju, pao na tako niske grane da je morala reagirati Zagrebačka županija.

U kojoj se situaciji sada nalazi sudačka organizacija?

Uz potporu predsjednika NS Vrbovec Antonija Badrova počeli smo graditi novi sudački put i napravili smo otklon od politike bivšeg rukovodstva, koje je i dovelo do tako lošeg stanja. Izabrano je novo rukovodstvo u sastavu: predsjednik Dejan Budić, potpredsjednik Antonio Kokot i tajnik Blaž Crnoja. Velikim angažmanom novog rukovodstva vratili smo ponovo u naše redove povratnike Matiju Pajvota i Antu Crnoju. Istovremeno nam je pristupilo i nekoliko sudaca iz križevačkog područja pa trenutno u sudačkoj organizaciji ima 21 sudac. Također smo zaprimili 10-tak prijava za pohađanje novog sudačkog tečaja. Optimalan broj koji očekujemo u narednom razdoblju je oko 35 aktivnih sudaca. Tada bi se kroz kvantitetu s vremenom mogli iznjedriti što kvalitetniji suci koji mogu ravnopravno konkurirati i za rang liste najelitnijih hrvatskih nogometnih liga.

Naša je misija da se sudačka organizacija NS Vrbovec kadrovski i organizacijski uredi i pozicionira na mjesto gdje stvarno pripada i ponovo stvori reputaciju i renome kakvu je imao u prijašnjem razdoblju. Što se tiče sudačke kvalitete takoreći smo pozicionirano na svim hrvatskim nogometnim ligama. Naše perjanice su prvoligaški sudac Jerko Crnčić, sudac sa znakom FIFA-e i Gordana Katušić, također sutkinja sa znakom FIFA-e, koji sude na međunarodnim utakmicama. U kategoriju kvalitetnih i perspektivnih sudaca spadaju Antonio Kokot, Blaž Crnoja, Helena Blažici, od mlađih Martin List, a dolaze i drugi mlađi suci. Vratili smo povjerenje u sudačku organizaciju, koje je bilo ozbiljno narušeno. Ponosni smo na činjenicu što se u našim redovima nalaze suci s akademskom naobrazbom te je naša organizacija postalo sve privlačnije mjesto za mnoge mlade sportaše koji iskazuju afinitet za „dijeljenjem pravde“ na zelenim terenima.

Kada planirate organizirati novi nogometni tečaj i koje kriterije kandidati moraju ispunjavati?

S novim ciklusom tečaja za polaganje ispita za zvanje nogometnog suca planiramo krenuti 1. veljače, ako to dozvole epidemiološke mjere. Na tečaj se mogu prijaviti osobe oba spola, koje u vrijeme prijavljivanja na ispit nisu mlađe od 16 niti starije od 30 godina. Ovim putem posebno pozivamo nogometne klubove NS Vrbovec da pošalju svoje članove na pohađanje sudačkih tečaja, koji bi zapravo trebali biti inkubatori iz kojih bi se regrutirali novi vrbovečki suci.

Kandidati uz prijavu o polaganju ispita trebaju dostaviti: popunjenu prijavnicu, fotokopiju domovnice, kraći životopis s osvrtom na sportski rad, liječničku potvrdu o zdravstvenoj sposobnosti za sportska natjecanje koju je izdao ovlašteni liječnik, odnosno specijalist sportske medicine, specijalist medicine rada i sporta ili liječnik drugih specijalnosti koji ima završen poslijediplomski studij medicine rada i sporta te uvjerenje da se ne vodi kazneni postupak za kazneno djelo koje se progoni p oslužbenoj dužnosti i koje je počinjeno s izravnom namjerom.

Svoje prijave (dokumentaciju) mogu dostaviti osobnim putem ili e-poštom: dejan.budic71@gmail.com ili crnoja.blaz@gmail.com. Za sve informacije mogu se slobodno obratiti predsjedniku sudaca NS Vrbovec Dejanu Budiću (098/278-188) ili tajniku Blažu Crnoji (098/962 -7560).

 

Zdenko Brezarić

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime