Predsjednik Gradskog vijeća otkazao svečanu sjednicu povodom Dana grada

0
Komunalac add

Nakon što vijećnici vrbovečkog Gradskog vijeća sinoć nisu uspjeli postići konsenzus vezano uz izglasavanje nagrada Grada Vrbovca, upravo nam je stiglo opsežno priopćenje predsjednika Gradskog vijeća Hrvoje Herčeka koje prenosimo u cijelosti.

“Nakon sinoćnjeg nastavka 30. sjednice Gradskog vijeća i događaja koji su je obilježili osjećam potrebu obratiti se Vrbovčanima kao predsjedavajući i predsjednik Gradskog vijeća. Sjednica koja je počela  3.6. je prekinuta nakon gotovo 6 sati glasanjem vijećnika, a ne voljom predsjednika vijeća kako navodi gradonačelnik. Za prekid iscrpne sjednice glasalo je 10 od 16 nazočnih vijećnika i time je odluka o prekidu legitimna i demokratski donesena. Nakon prekida sjednice bilo je (neslužbeno) govora o nedostatnosti vremena za snimanje filmova o nagrađenima, ali je isto tako razmatrano i nekoliko drugih prijedloga kako predstaviti nagrađene i snimiti filmove o njima te izglasavanje nagrada nije uopće bilo upitno u bilo kojem trenutku sve do jučer, kada je nakon neizglasavanja prihvaćanja Izvješća gradonačelnika gradonačelnik Denis Kralj putem predsjednika kluba SDP Laburisti HSS Tihomira Antolkovića zatražio pauzu na sjednici vijeća te odveo svoje vijećnike na konzultacije. Po završetku pauze Tihomir Antolković je u ime kluba SDP Laburisti HSS iskazao svoje razočaranje neizglasavanjem Izvješća gradonačelnika te potom obavijestio Gradsko vijeće kako vijećnici spomenutog kluba neće glasati za nagrade Grada Vrbovca za 2019. godinu i prijedlog Odbora za nagrade i priznanja. Spomenut ću da upravo taj odbor od 5 članova čine i 3 vijećnika ovog spomenutog kluba koji su na sjednici Odbora glasali ZA prijedlog za nagrade. U nastavku sjednice održana je rasprava o točki i Prijedlogu Odbora te je za  Prijedlog nagrada glasalo 6 vijećnika (HDZ, BM 365, nezavisni Dananić), dok je suzdržano bilo 8 vijećnika (SDP, HSS, nezavisni Tvorić). Vijećnik Simić nije sudjelovao u glasanju s obzirom da je ujedno i jedan od predloženih za nagradu Grada, a predsjednik vijeća je bio suzdržan jer je jedan od kandidata za nagradu član njegove obitelji. Prijedlog Odbora nije dobio potrebnih 8 glasova, a drugih prijedloga nije bilo pa tako odluka o dodjeli nagrada Grada Vrbovca za 2019. godinu nije izglasana i nagrade neće biti uručene.  Želim naglasiti da je od raspisivanja Natječaja pa sve do zaključenja točke procedura u potpunosti ispoštovana i u skladu je sa Statutom Grada Vrbovca i Poslovnikom Gradskog vijeća i time demantiram iskaze gradonačelnika Kralja i vijećnika Tvorića koji žele diskreditirati rad predsjednika Vijeća, a sami očito ne poznaju proceduru. Naglašavam da je bilo dovoljno vremena da se sve odradi i nagrade dodijele na svečanoj sjednici 15.6., no jedini razlog zašto do toga neće biti jest da za Prijedlog nije glasalo dovoljno vijećnika.

S obzirom da je zbog pandemije COVID – 19 i važećih epidemioloških  mjera svečana sjednica Gradskog vijeća u povodu Dana Grada ionako svedena na trećinu uzvanika, a osobito nakon sinoćnjeg neizglasavanja nagrada zaslužnim Vrbovčanima osuđena na susret vijećnika, gradske vlasti i ravnatelja gradskih tvrtki i ustanova koji će saslušati 3 govora i potom otići na domjenak, donio sam odluku o njenom neodržavanju. Grad Vrbovec čine njegovi ljudi i njihova djela. Budući da Gradsko vijeće sinoć nije izglasalo nagrade zaslužnim građanima i udrugama, krnja sjednica i blamaža nije nešto što ovaj grad i njegovi građani zaslužuju. Stoga pozivam sve vijećnike i uzvanike da Dan Grada Vrbovca, župe i  Osnovne škole „Krunoslava Kutena“ obilježimo dostojanstveno polaganjem vijenaca poginulim braniteljima vrbovečkog kraja te svetom misom u župnoj crkvi kako je predviđeno programom. Sredstva koju su trebala biti utrošena na uljepšavanje pozornice i organizaciju domjenka predlažem da se utroše na prehranu učenika u školi i pomoć udrugama s područja Grada vrbovca koje su zbog pandemije ostale bez sredstava Grada.

Izražavam svoje osobno žaljenje što je politika i ego pojedinih vijećnika jučer na sjednici Gradskog vijeća bila iznad građana i njihova rada za naš grad, no to neka ostane na savjesti svih njih koji za nagrade predloženih nisu glasali. U svoje osobno ime čestitam i zahvaljujem svim predloženim građanima na njihovu doprinosu zajednici i želim da ih ovo politikanstvo ubuduće ne sputava u njihovu radu i činjenju dobra za naš Vrbovec.

U prilog odluci o otkazivanju svečane sjednice  dodajem i da je Zagrebačka županije ove godine otkazala održavanje svečane sjednice Skupštine ZŽ u povodu Dana županije.

Ujedno koristim priliku da svim stanovnicima grada Vrbovca i vrbovečkog kraja čestitam Dan grada, Dan župe sv. Vida i dan Osnovne škole „Krunoslava Kutena“.”

 

Predsjednik

Gradskog vijeća Grada Vrbovca

Hrvoje Herček, prof.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime