Predavanje “Stari Rimljani” u knjižnici

0
Komunalac add

Predavanje profesorice Silvije Križan pod nazivom „Stari Rimljani“ održat će se u ponedjeljak, 30. listopada u Narodnoj knjižnici Vrbovec s početkom u 19 sati. Predavanje je dio programa u sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige.

Stari Rimljani – Posljednja velika civilizacija staroga vijeka. Kultura koja je poznavala podno grijanje i funkcionalne odvode, društvo u kojem je muškarac gospodar života svoje supruge i djece, narod koji je gradio velebne kupališne zgrade i amfiteatre. Svijet ustrojen na hijerarhiji znanja i vojničke moći, u kojem se upotrebljavala krv gladijatora, gdje je olovno bjelilo bilo ženska ljepota, a ekstravagantna hrana test za sva osjetila. Kako su dane provodili Latini, kako su se rađali i odlazili, kako se liječili i kako slavili, pojasnit će predavanje „Stari Rimljani“.

Inače, Silvija Križan po struci je arheologinja i povjesničarka i dugi niz godina profesorica povijesti u srednjoj školi. U središtu njezina interesa oduvijek su različiti segmenti svakodnevnog života ljudi u prošlosti i razumijevanje činjenica po čemu smo mi danas s njima slični, a po čemu različiti. Na svojem Facebook profilu objavljuje crtice „Iz prošlosti“ popraćene fotografijama koje sama snima i do sad je obradila stotinjak tema. Ukupno je održala 9 predavanja za javnost o različitim temama iz povijesti.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime