Predavanje o novom načinu ostvarivanja poticaja u poljoprivredi

0
Komunalac add

U ponedjeljak, 06. ožujka u gradskoj vijećnici Grada Vrbovca s početkom u 11 sati održat će se predavanje vezano za novi način ostvarivanja poticaja u 2023. godini (strateški plan ZPP 2023-2027) i uzimanje uzoraka tla za analizu kao dodatnu obvezu. Predavanje je gostujući u našem programu najavila dipl.ing.agr. Tatjana Radiković.

Pozivamo sve poljoprivrednike na predavanje. Vezano je uz novi način ostvarivanja poticaja u 2023. godini. Radi se o strateškom planu zajedničke poljoprivredne politike u periodu od 2023. do 2027. godine. Zapravo nas sve skupa čekaju velike promijene, ušli smo u novo obračunsko razdoblje, referentna je godina, promijenile su se i povećale  obaveze, poljoprivrednici će morati naučiti što sve treba tražiti u zahtjevu za poticaj stoga je jako važno da se odazovu na ovo predavanje u ponedjeljak. Čuti će o čemu se radi, a pogotovo se to odnosi na one koji imaju 10, 20 i više od 30 hektara zaista je to vrlo bitno da vide o kakvim se to novim shemama radi – istaknula je Radiković.

Također, naglasila je novinu koja se tiče kupnje sredstava za bilje, odnosno riječ je o iskaznicama koje više neće biti potrebne.

Naime, 23. travnja prošle godine na snagu je stupio novi zakon o održivoj upotrebi pesticida, a kako bi njegova provedba bila u potpunosti omogućena, Fitosanitarni informacijski sustav je nadograđen, a od subjekata u prodaji sredstava za zaštitu bilja zahtijevaju se intervencije na poslovnim programima prodajnih mjesta u svrhu povezivanja s FIS-om.

Uvodi se uporaba elektroničkih vjerodajnica za pristup FIS-u te će se uspostavom tog sustava provjeravati statusi profesionalnih korisnika, distributera i savjetnika odnosno kupaca sredstava za zaštitu bilja. Prelaskom na sustav vjerodajnica više neće biti potrebe za posjedovanjem iskaznica. Svi korisnici, distributeri i savjetnici koji su upisani u FIS i imaju važeće potvrde mogu preko portala https://ePoljoprivreda.mps.hr kojem se pristupa putem NIAS-a pristupiti FIS-u i sami ispisati potvrde s barkodom koje će im služiti kao dokaz da imaju pravo kupnje. Ako to ne mogu sami napraviti mogu se obratiti ovlaštenim provoditeljima izobrazbe kod kojih su pohađali izobrazbz, djelatnicima Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede po županijama ili Odjelu za održivu uporabu pesticida Ministarstva poljoprivrede.

Također, barkod se može spremiti u mobitel te se na prodajnom mjestu mogu poslužiti barkodom putem mobitela. Kupci sredstava za zaštitu bilja koji na prodajnom mjestu neće moći dokazati svoje pravo kupovine sredstava preko barkoda na potvrdi ili na mobitelu nakon 23. travnja 2023. godine neće moći kupovati sredstva za zaštitu bilja.

Iskaznice koje poljoprivrednici imaju od 23. travnja više neće vrijediti, odnosno kada dođu u poljoprivrednu apoteku, neće više moći kupovati sredstva s njima jer djelatnici apoteka neće biti u mogućnosti očitati iskaznicu već se novim zakonom uvodi upotreba vjerodajnica. Na njima se nalazi barkod koji kada se očita vidi se o kome se radi, odnosno tko je taj koji je prošao tečaj i koji može kupiti sredstva za bilje. Trebaju to shvatiti zaista ozbiljno. Tko ne može to napraviti sam, neka nam se slobodno obrati za pomoć, dakle svi djelatnici naše uprave mogu im pomoći oko toga – naglasila je Radiković.

Više o ovoj temi poslušajte u nedjeljnoj emisiji “Za naše selo” u programu Radio Vrbovca od 10 sati. Gošća je inžinjerka Tatjana Radiković.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime