Predavanje “Mračni srednji vijek” u vrbovečkoj knjižnici

0
Komunalac add

Novo predavanje profesorice Silvije Križan pod nazivom “Mračni srednji vijek” održat će se u Narodnoj knjižnici Vrbovec u ponedjeljak, 27. ožujka u 19 sati.

Kako stoji u najavi predavanja, posjetitelji će imati priliku slušati o srednjovjekovlju. Periodu galantnih vitezova i čednih gospa. Vremenu nezamislive prljavštine i sveopćeg smrada. Ili je stvarnost bila posve drukčija? Kako su stanovanje, prehrana i odijevanje utjecali na dobrobit srednjovjekovnog čovjeka, čime su se štitili od bolesti, zašto bi se danas prepali srednjovjekovnih ljepotica, tko je plesao zbog kuge, kako su se dijelile supruge i što otrovi imaju sa svime time? Odgovor na ova i druga škakljiva pitanja ponudit će predavanje možda posve pogrešnog naziva: Mračni srednji vijek.

Podsjetimo, prof. Silvija Križan po struci je arheologinja i povjesničarka i dugi niz godina profesorica povijesti u srednjoj školi. U središtu njezina interesa oduvijek su različiti segmenti svakodnevnog života ljudi u prošlosti i razumijevanje činjenica po čemu smo mi danas s njima slični, a po čemu različiti.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime