Poziv volonterima – uključite se u rad Udruge “Nada”

0
Komunalac add

Udruga za terapijsko i rekreacijsko jahanje „Nada“ poziva volontere da se uključe u njen rad. Naime, udruga „Nada“ humanitarna je neprofitna organizacija, jedna od prvih udruga koja provodi rehabilitaciju jahanjem. Udruga za terapijsko i rekreacijsko jahanje  osnovana je 15. travnja 2005. godine s ciljem promicanja psihofizičkog zdravlja osoba s posebnim potrebama, pravilne socijalizacije, kvalitetnog osmišljavanja i strukturiranja slobodnog vremena provedenog u prirodi, kao i osvješćivanja i produbljivanja ekološke i humane svijesti te smanjivanja predrasuda prema osobama s invaliditetom.

Volonteri su oduvijek bili jedan od prepoznatljivosti humanitarnog rada i doprinosili pozitivnom ozračju u djelovanju Udruge „Nada”. Dakako, da su volonteri i sami zaljubljenici u konje, ali i humanisti velikog srca, koji nesebično pomažu drugim osobama kojima je ta pomoć neophodna.

Tajnik Mladen Dakić je pozvao volontere da im se pridruže u radu Udruge i ukratko objasnio kako terapijsko i rehabilitacijsko jahanja djeluje na poboljšanje zdravstvenog stanja kod osoba s poteškoćama.

 S obzirom na naše područje djelovanja  imamo potrebu za većim brojem volontera koji bi sudjelovali u radu naše Udruge, a to je humani karakter pomoći svim osobama s poteškoćama u određenim aspektima psiho-fizičkoga stanja. Udruga  pomoću  volontera i nekoliko roditelja volontera provodi cjelokupnu  djelatnost. Stručni i educirani tim Udruge “Nada” isključivo radi volonterski i bez naknade, a program je besplatan za svu djecu sa posebnim potrebama, kao i za pedagošku skupinu djece  s poremećajem u ponašanju.Važno je napomenuti da u sklopu rada Udruge djeluju stručnjaci sa svojega područja koji su prošli niz edukacija vezanih za terapijsko jahanje – istaknuo je Dakić.

Također, dodaje da terapijsko jahanje, kao posebna vrsta rehabilitacije, ima dugačku povijest u kojoj se bilježe pozitivni učinci na psihofizičko zdravlje, pravilnu socijalizaciju djece te kvalitetno osmišljavanje njihovog slobodnog vremena. Kod ovakvog načina rehabilitacije znatan napredak može se postići kod velikog broja poremećaja kao što su mišićna distrofija, cerebralna paraliza, Downov sindrom, smetnje s vidom i sluhom, mentalna retardacija, autizam, multipla skleroza, ozljede mozga i leđne moždine, amputacije, poremećaji u učenju, poremećaji pozornosti s hiperaktivnošću (ADHD) i mnoge druge.

Pokreti konja generiraju odgovarajuće pokrete kod pacijenta koji su slični onima prilikom hodanja, dok prilagođavanje kretnjama konja i održavanje ravnoteže pomažu razvitku osjetila i motorike. Iskustva pokazuju da mogućnost kontroliranja konja, a u isto vrijeme i kontroliranja vlastitog tijela, kod pacijenata razvija osjećaj samopouzdanja i odgovornosti. Uz pomoć hipoterapije zdravlje osobe može se poboljšati s fizičkog, emocionalnog, psihološkog i društvenog aspekta, naglašava Dakić.

U program terapijskog jahanja udruge „Nada“ do sada je uključeno desetak konja. U program terapijskog i rehabilitacijskog jahanja do sada je bilo uključeno pedesetak djece, većim dijelom iz Zagreba i okolice. Broj djece i učestalost njihovih dolazaka tijekom pojedinih mjeseci varira ovisno o vremenskim prilikama i o mogućnostima njihovih roditelja da izdvoje potrebno vrijeme i novac.

Uz terapijsko jahanje, u programu Udruge nalazi se i rekreacijsko jahanje za svu zainteresiranu djecu i osobe koje su spoznale višenamjensko korisno rehabilitacijsko djelovanje jahanja. Do sada su naš rad podržali Udruga Rtl pomaže djeci, Gradsko poglavarstvo grada Vrbovca, Pliva, Zagrebačka županija i druge tvrtke, a gospodin Oliver Mlakar osobno je donirao konja za korisnike terapijskog jahanja.

Iz udruge pozivaju sve zainteresirane volontere da ih posjete na adresi Konak 26, Vrbovec ili kontaktiraju na broj: Mladen Dakić (091 / 57 364 52) mldakic@gmail.com  www.nada-vrbovec.hr

 

 

 

 

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime