Povećana osnovica za obračun plaće djelatnicama u Dječjem vrtiću Dubrava

0
Komunalac add

U prostorijama Kulturnog centra načelnik općine Dubrava Tomislav Okroša i članice pregovaračkog odbora za kolektivne pregovore Dječjeg vrtića Dubrava Đurđica Kahlina i Ljiljana Stanec (Sindikat obrazovanja, medija i kulture) potpisali su danas II. izmjene i dopune kolektivnog ugovora za zaposlene u vrtiću. Riječ je o značajnom povećanju prava za svih 14 djelatnica vrtića, istaknuo je načelnik Okroša. –Uspjeli smo dogovoriti povećanje osnovice sa sadašnjih 5100 kuna na 5250 kuna od srpnja te od 1.01.2022. godine na 5300 kuna. U ugovoru je i usklađenje koeficijenata te odluka o otpremini – pojasnio je Okroša.

Đurđica Kahlina pohvalila je socijalni dijalog i kolektivno pregovaranje u općini Dubrava, no istaknula je kako s ovim povećanjem osnovice nisu zadovoljni. –Ali da bi se postigao dogovor treba postići kompromis. Ovo je povećanje od 2,9 posto. Osnovica zaposlenih u Dječjem vrtiću Dubrava zaostaje za 15 posto u odnosu na osnovicu koju bi trebali imati sukladno Zakonu o predškolskom odgoju i naobrazbi, znači 6044 kune. Mi tome težimo i zato pokrećemo pregovore svake godine – pojasnila je Kahlina te dodala kako trenutno nisu zadovoljni s uvjetima rada u vrtiću. –Grupe se prenatrpane, puno više od državnog pedagoškog standarda, odgojitelji su opterećeni, nedostaje zaposlenih, imamo jednu spremačicu na puno radno vrijeme. Načelnik je najavio proširenje vrtića, nadamo se da će se to ostvariti jer to nužnost, također se nadamo da će se u narednom periodu opet pronaći sredstva za povećanja osnovice – naglasila je Kahlina.

Ljiljana Stanec naglasila je kako su se od 2018. godine počeli značajno poboljšavati uvjeti za zaposlene u Dječjem vrtiću Dubrava. –Načelnik Okroša i općina pokazali su veliku volju za suradnju s vrtićem. Nadamo se da ćemo se sljedeće godine približiti našem prvotnom zahtjevu iz 2019. godine, a to je osnovica oko 5600 kuna. Naš kolektiv je jako mlad, pred kolegicama je još puno radnih godina, a kolegica koja sad ide u mirovinu jako je zadovoljna što za otpreminu dobiti tih šest proračunskih osnovica. Nadamo se još boljoj suradnji s općinom u budućim godinama – rekla je Stanec.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime