Potpore pčelarima za saniranje štete nastale pomorom pčelinjih zajednica

0
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Komunalac add

Započela je predaja zahtjeva za potporu pčelarima za saniranje šteta uzrokovanih pomorom pčelinjih zajednica u 2022. godini.

Objavljen je Pravilnik o provedbi Programa potpore koji se odnosi na raspodjelu financijskih sredstava u vrijednosti 1,2 milijuna kuna za štete nastale pomorom pčelinjih zajednica u stacionarnim ili selećim pčelinjacima. Sredstva će se dodijeliti pčelarima kod kojih je potvrđen pomor pčelinjih zajednica od strane Državnog inspektorata Republike Hrvatske putem Izvješća o inspekcijskim nadzorima na stradalim pčelinjacima tijekom proljeća 2022. godine te zaključno s 1. srpnjem 2022. godine, a koji podnesu zahtjev za potporu.

Program ima za cilj kroz financijsku pomoć oštećenim pčelarima nadoknaditi dio izgubljene dobiti zbog naglog prestanka proizvodnje. Rok za podnošenje zahtjeva traje do 26. kolovoza 2022. godine.

S obzirom na značaj pčela kao dijela poljoprivrede i sveukupnog sustava očuvanja biološke raznolikosti te sukladno Zajedničkoj poljoprivrednoj politici, pčelarska je proizvodnja u okviru Strateškog plana RH 2023. – 2027., izdvojena u zasebnu sektorsku intervenciju.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime