Potpisani ugovori o izradi dokumentacije za izgradnju Centra za razvoj stočarstva Dubrava

0
Komunalac add

U Kulturnom centru Dubrava danas je održano potpisivanje ugovora o izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju i opremanje Regionalnog centra za razvoj stočarstva Dubrava. Vrijednost ugovora je 761.875 kuna od čega je Zagrebačka županija 400 tisuća kuna povukla iz „Programa sufinanciranja pripreme infrastrukturnih projekta kojima se potiče udruživanje i povezivanje poljoprivrednih proizvođača na regionalnoj razini“, a ostatak sredstava osigurala u vlastitom proračunu.

U ime Zagrebačke županije ugovor je s izrađivačem dokumentacije potpisao zamjenik župana Damir Tomljenović. –Naši sljedeći koraci su uključivanje i ostalih zainteresiranih županija, jer ovo će biti regionalni centar. Prema sadašnjim podacima čak bi devet županija moglo sudjelovati u projektu, a tu je naravno i suradnja s Ministarstvom poljoprivrede – rekao je Tomljenović.

O važnosti projekta govorio je i načelnik općine Dubrava Tomislav Okroša. –Ovo je nacionalni projekt, važan za opstanak i razvoj stočarstva u našoj zemlji. Svjedoci smo velikih kriza i problema u proizvodnji hrane. Naš je interes da Republika Hrvatska bude samodostatna u uzgoju stoke. Ovdje je riječ o jednoj velikoj aukcijskoj, proizvodnoj, edukacijskoj sali s više objekata i programa. U općini se radujemo ovom projektu i moram naglasiti da smo prema broju grla goveda vodeća općina u Hrvatskoj – istaknuo je Okroša.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je predsjednik Središnjeg saveza hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda Damir Horvatić. –Ovaj centar bi puno značio i za ostanak mladih ljudi na selu, ovo je projekt za boljitak cijelog kraja. Sada moramo apelirati na Ministarstvo da se ovaj projekt uspije provesti do kraja, jer situacija u stočarstvu u državi je jako loša. Ako ovo uspijemo napraviti, onda bi za mlade moglo biti malo bolje – naglasio je Horvatić.

Ovo je izazovan projekt koji se ne radi svaki dan poručio je arhitekt Dean Stublja. –Vidimo koliko je ovaj centar značajan za cijeli kraj i nadam se podršci svih partnera da zajednički dođemo do cilja. Arhitektura nisu samo zidovi i temelji, to je nešto što oplemenjuje cijeli prostor i nadam se da će tako biti i u ovom slučaju – rekao je voditelj Arhitektonskog ureda koji će projektirati centar.

Po uzoru na uzgojno-prodajnu infrastrukturu u Austriji i Njemačkoj, Centar će pružati stručnu i logističku potporu udrugama i savezima uzgajivača u provođenju uzgojno-selekcijskoga rada, informiranja i cjeloživotne edukacije, promocije i zajedničke prodaje stoke. Djelatnost Centra, planirano je, organizacijski će se odvijati kroz tri odjela – odjel za uzgoj, odjel za edukaciju i odjel za promociju i prodaju.

Projekt Centra zajedno su pokrenuli Savez uzgajivača simentalskoga goveda Zagrebačke županije i Grada Zagreba, Zagrebačka županija i Općina Dubrava. Procjenjuje se da će gradnja i opremanje Centra koštati oko 50 milijuna kuna.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime