Postavljanje vodotornja u Gornjem Tkalcu

0
Komunalac add

U Gornjem Tkalcu jutros je započelo postavljanje vodotornja Gornjak. Upravo je postavljanje vodotornja Gornjak dio projekta „Regionalnog vodoopskrbnog sustava Zagrebačke županije – Zagreb istok“ koji je javni investicijski projekt i odnosi se na izgradnju vodocrpilišta Kosnica te rekonstrukciju i izgradnju vodoopskrbnog sustava na području istočnog dijela Zagrebačke županije.

Radove na početku postavljanja vodotornja danas su obišli direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije Tomislav Masten i zamjenik gradonačelnika Grada Vrbovca Marko Belošević.

Vrijednost projekta je 707 milijuna kuna bez PDV-a, a sufinanciran je sredstvima EU. Ukupan projekt obuhvaća 430 kilometara što izgradnje, što rekonstrukcije vodoopskrbne mreže, a mjesto gdje se danas nalazimo jest vodouslužno područje Vrbovec, podsustav Vrbovec unutar cijelog tog sustava gdje gradimo 230 kilometara nove vodoopskrbne mreže. Kada govorimo o Vrbovcu, to obuhvaća Vrbovec i pet okolnih općina. Gradimo pet ovakvih vodotornjeva na čitavom području Vrbovca. Ovo je drugi po redu kojeg dižemo, prvi je u naselju Preseka. Projektom opskrbljujemo pitkom vodom dio Vrbovca i okolice koji do sada to nije imao. Što se tiče samih radova, oni teku zacrtanom dinamikom i u okviru smo svih planiranih rokova. Vjerujem da ćemo do kraja 2023. godine veći dio Vrbovca i okolice opskrbiti pitkom vodom – istaknuo je direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije Tomislav Masten.

Inače, gradnja vodotornja trajala je četiri mjeseca. Sama konstrukcija vodotornja visoka je 39 metra i u nju je ugrađeno više od 40 tona čelika. Ukupna težina vodotornja procjenjuje se na oko 60 tona. Zapremnina vodotornja iznosi 200 m3 i on će biti okosnica novoizgrađenog sustava vodoopskrbe na istočnom dijelu Grada Vrbovca te omogućuje daljnje širenje vodoopskrbne mreže.

Zamjenik gradonačelnika Grada Vrbovca Marko Belošević naglasio je da cijeli projekt Regionalnog vodoopskrbnog sustava Zagrebačke županije – Zagreb istok za naše građane mnogo znači. – Velik dio naših sela i ruralnog dijela grada Vrbovca nije pokriven pitkom vodom. Ovim ćemo projektom značajno podići pristup pitkoj vodi. Zahvaljujem Vodoopskrbi i odvodnji Zagrebačke županije, svim izvođačima radova kao i svim dionicima, kolegama iz Hrvatskih voda što su prepoznali važnost ovog projekta. Ostalo nam je još nekoliko sela koja nažalost ovim projektom neće biti pokrivena, međutim nadamo se da ćemo taj dio riješiti u nekoj drugoj fazi, ili iz vlastitih sredstava ili iz ostalih projekata EU – rekao je Belošević.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime