Posjetite izložbu bisti “Poznata lica” Petra Popijača

0
Komunalac add

U Maloj galeriji Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec postavljena je izložba bisti pod nazivom “Poznata lica” akademskog kipara Petra Popijača. Izložba je otvorena za posjetitelje sve do 25. studenoga 2021. godine, a može se pogledati svakodnevno tijekom cijeloga dana uz prethodnu najavu u Tajništvu učilišta ili na broj 091-2791-115.

Izložba obuhvaća portrete, to jest biste raznih formata, poznatih povijesnih ličnosti koji su životom i rodom vezani za grad Vrbovec.  Isto tako, obuhvaća i neke „novije“ ličnosti, kako one koji više nisu s nama tako i one koji su još uvijek živi, pojašnjava autor. – Htio sam objediniti upravo taj protok vremena kroz stavljanje u zajednički kontekst kako bih istaknuo da sve ovo što je sada će jednog dana biti povijest, a opet portretiranjem neke osobe na bazi zasluga ili statusa jest također izjednačeno jer svatko od nas, bio on „veliki“ ili „mali“ čovjek daje svoj doprinos koji biva zamijećen ili ne. Na kraju krajeva, svi smo jednaki po mnogočemu – istaknuo je Popijač.

Vrbovčani koji dođu pogledati izložbu vidjet će biste Petra Zrinskog, Josipa Butorca, Krunoslava Kutena, Valerije Jakuš, Đure Predovića, Dragana Vickovića, Ivana Boroše, Gige, Marije Jurić Zagorke i brojne druge poznate ličnosti našeg grada.

Većinu izloženih portreta Petar je radio, kako kaže, posljednja dva dana u Vrbovcu. – Vrijeme koje mi je potrebno za izradu ovisi o praksi, formatu, materijalu. Inače, samo modeliranje, kada se sav materijal pripremi i postavi, dosta kratko traje, ako se time bavite. Ali daljnji proces zna biti dugotrajan, bilo da se to peče, suši, lijeva u bronci ili poliesteru. Iziskuje zapravo dosta vremena, ali to je trajna vrijednost koja čovjeka može daleko nadživjeti pa se svakako trud isplati – pojašnjava mladi kipar.

Svi radovi izloženi u učilištu napravljeni su namjenski, upravo za ovu izložbu pa je to svakako jedinstvena prilika građanima da vide Petrovu potpuno novu seriju portreta. Izložba je i prodajnog karaktera, a može se čak i naručiti portretiranje.

Petar je otkrio i neke od planova za dalje. Sljedeća izložba na kojoj sudjeluje je skupna izložba u Križevcima 15. studenoga gdje će izlagati još nekoliko vrbovečkih mladih umjetnika.

Na kraju dodaje kako mu je glavna motivacija za stvaralaštvo najčešće ljubav pa tako i u ovom slučaju. – Izložba „Poznata lica“ nastala je mojim „vezanjem“ za Vrbovec, dugogodišnjim poznanstvom i suradnjom sa akademskom kiparicom magistricom nastave Valerijom Jakuš, mojom djevojkom koja mi je mnogo pomogla i na neki način omogućila da ovdje dalje umjetnički stvaram i djelujem – rekao je Petar.

Inače, Petar Popijač diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi red.prof.art Slavomira Drinkovića. Doktorand je poslijediplomskog studija kiparstva. Izlagao je na nizu samostalnih i skupnih izložbi u Hrvatskoj: 13. trijenale hrvatskog kiparstva Gliptoteka; HAZU, Zagreb, 2018; 32. i 34.. Salon mladih, HDLU, Zagreb, 2014. i 2018. te Biti očima drugog, Galerija Vladimir Bužančić, Zagreb 2013. i inozemstvu: Izazov Kravate, Parlament EU, Strasbourg, Francuska, zatim Žerjavica/Embers; Galerija Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki, Slovenija, 2014. te Ostralle 2012, Dresden, Njemačka. Član je HDLU-a i HZSU-a. Petar je ujedno i član Vrbovečke udruge mladih.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime