Položeni vijenci povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja

0
Komunalac add

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika Hrvatska kocka u gradskom parku, jutros je u Vrbovcu započelo obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. Počast su odale obitelji poginulih branitelja, predstavnici Hrvatskog časničkog zbora, predstavnici HVIDRE, predstavnici Gradskog vijeća Grada Vrbovca predvođeni potpredsjednikom vijeća Stjepanom Fotovićem te ostali građani.

Nakon polaganja vijenaca održava se misa za sve branitelje u župnoj crkvi Svetog Vida. Od 12 sati građanima će se dijeliti vojnički grah u parku između Dvorca Patačić i Kule Petra Zrinskog. Svečano obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja u našem gradu organiziraju vrbovečka podružnica Hrvatskog časničkog zbora uz potporu Grada Vrbovca i Turističke zajednice Grada Vrbovca.

Podsjetimo, u Hrvatskoj se 5. kolovoza obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja. Dan je to kada se Hrvatska prisjeća 5. kolovoza 1995. godine kada je u vojno-redarstvenoj operaciji “Oluja” oslobođen grad Knin.

Započevši 4. kolovoza, u ranim jutarnjim satima, operacija “Oluja” nastavila se oslobađanjem Svetog Roka i više gradova na širem okupiranom području. 5. kolovoza, točno u podne, na kninskoj tvrđavi zavijorila se dvadesetmetarska hrvatska zastava. 6. kolovoza oslobođeno je Plaško, Lički Osik, Vrhovine, Obrovac, Korenica, Slunj i Plitvice, a već 7. kolovoza operacija “Oluja” je završena. Nakon 84 sata, uz Knin, oslobođeno je jedanaest tisuća četvornih kilometara okupiranog područja. Hrvatska vojska i policija oslobodile su Gračac, Lovinac, Benkovac, Kijevo, Vrliku, Dubicu, Primišlje kraj Slunja te više prometnica, čime su došle na međunarodno priznatu granicu Hrvatske i BiH.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja je državni blagdan i neradni dan.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime