“Pola stoljeća ljubavi, učenja i igre”

0
Komunalac add

U dvorani Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec jučer je održana promocija monografije povodom 50. obljetnice rada Dječjeg vrtića Vrbovec. Predstavljena monografija nosi naziv „Pola stoljeća ljubavi, učenja i igre“. Promociji su prisustvovali brojni gosti pa se u dvorani tražilo mjesto više.

O radu Dječjeg vrtića Vrbovec kroz proteklih pedeset godina govorile su bivše ravnateljice vrtića Natalija Matulić, Željka Šimanović, Kristina Ljubić Nežić i sadašnja ravnateljica Petra Prelog. S brojnim okupljenima podijelile su svoje bogato iskustvo rada s djecom, lijepe trenutke provedene kroz rad kao i anegdote koje su im zauvijek ostale u sjećanju.

Na samom početku promocije sadašnja ravnateljica Dječjeg vrtića Vrbovec Petra Prelog ukratko je upoznala publiku s važnijim događajima koji su obilježili proteklih pedeset godina vrtića kao i s njegovim povijesnim razvojem.

Gradnja prvoga dječjeg vrtića bila je od iznimne važnosti za cjelokupni proces urbanizacije Vrbovca. Međutim, gradnja nije protekla lagano, nego je bila opterećena raznim poteškoćama i trajala je četiri godine. Akcija Konferencije za društvenu aktivnost žena za otvaranje dječjeg vrtića u Vrbovcu 1970. naišla je na jak odaziv i potporu građana, ali je tada najveći problem bio pronalazak prostorija koje bi bile prikladne za boravak djece. Kamen temeljac za izgradnju dječjeg vrtića površine 771 metar kvadratni položila je Zorka Lacmanović 6. svibnja 1972. godine. U konačnici je vrtić otvoren 1974. godine, a s radom je započeo 22. svibnja te je u njega pristiglo 25 djece u jednu skupinu. Kasnije počinje sve veći interes za smještaj djece u vrtić te je 1979. godine otvoren područni objekat u Dubravi. 1989. godine javlja se potreba za otvaranjem jasličkih skupina te se nadograđuje centralni dio vrtića. U periodu od 1988. do 1995. godine djeca su bila privremeno smještena u objektu u Jugu 3. 95. prvi puta djeca iz Juga prelaze u centralni objekt te se zatvara objekt u Jugu. Od 95 pa do 2007. nije bilo značajnijih promijena u ustrojstvu te se 2007. zbog velikog broja neupisane djece iznajmljuje se prostor u pastoralnom centru Župe Sv. Vida – istaknula je Prelog.

Također je naglasila kako su od samih početaka vrtića odgajateljice održavale javne i kulturne djelatnosti i priredbe za roditelje, novogodišnje priredbe, završne priredbe. 1975. godine se već krenulo na ljetovanje u Nerezine, a od samih početaka održavani su stručni skupovi na kojima su se educirale odgajateljice.

Veliko mi je zadovoljstvo i čast što večeras možemo predstaviti monografiju koja je rezultat opsežnog rada i predanosti svih nas koji smo nekada bili ili trenutačno jesmo dio ove predivne vrtićke obitelji. Ova monografija nije samo dokument o našoj prošlosti, već priča koja prikazuje našu predanost, ljubav i brigu prema svim generacijama djece koja su prošla kroz naša vrata – dodala je Prelog govoreći o monografiji.

Gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj u svom je obraćanju posebno istaknuo otvorenje nove zgrade vrtića u Jugu.

Svaki roditelj zna da vrtić kod djece izaziva suze i smijeh, sreću i tugu. U istom danu dijete može dva puta plakati zbog vrtića, i to iz sasvim suprotnih razloga. Ujutro, kad ga vodite u vrtić, jer je tužno što ga ostavljate i popodne, kad ga kupite iz vrtića jer mu prekidate igru, odvajate ga od odgojitelja i prijatelja. Jedna od najtežih stvari u mom poslu je pokušati objasniti majci ili ocu da za njihovo dijete nema mjesta u vrtiću. S druge strane, nema većeg ponosa od otvaranja nove zgrade vrtića. Nove zgrade kod koje si prošao cijeli proces. Od kupnje zemljišta na kojem je rastao kukuruz. Projektiranja i trke za rokovima da bismo stigli prijaviti projekt na EU fondove. Čekanja rezultata natječaja, uzbuđenje zbog dobivenih sredstava i potpisivanja ugovora. Javna nabava i početak gradnje. Takav sretan dan doživjeli smo 1. travnja 2021. godine kada je Dječji vrtić Vrbovec dobio prvi područni objekt u svom vlasništvu 47 godina nakon otvaranja centralnog objekta. Danas, tri godine kasnije i kad slavimo 50. obljetnicu, u tijeku je gradnja još dva nova objekta – u Luki i Lonjici. Uvjeren sam kako je gradnja novih najbolja demografska mjera jer je najvažnije da naši mladi mogu mirno planirati svoje obitelji. Čestitam svim sadašnjim i bivšim djelatnicima Dječjeg vrtića Vrbovec ovu veliku obljetnicu i velika vam hvala na svakom danu, satu i minuti koji ste proveli brinući o našim najmanjima – rekao je Kralj.

Obilježavanje pola stoljeća rada i postojanja Dječjeg vrtića Vrbovec započelo je još početkom svibnja izložbom vrtićkih fotografija u izlozima Narodne knjižnice Vrbovec te je nastavljeno svečanom priredbom u dvorani OŠ Marije Jurić Zagorke krajem svibnja. Jučerašnja promocija monografije „Pola stoljeća ljubavi, učenja i igre“ u dvorani POU Vrbovec te izložba u predvorju učilišta zaokružili su proslavu ove velike obljetnice vrtića.

Osim bivših ravnateljica vrtića svoja su bogata iskustva rada u vrtiću podijelile i odgajateljice Dunja Belaj, Marija Meštrović, Vesna Maleković i Željka Jakopec.

Dječji vrtić Vrbovec kroz sve dosadašnje godine sudjelovao je, kao što i sada sudjeluje, u gotovo svim važnim događanjima i manifestacijama našega grada. Svake godine odgajateljice i djeca sudjeluju u fašniku, obilježavanju Dana planeta zemlje, pripremaju brojne priredbe i izložbe vezane uz značajne datume, a uključuju se i u različite humanitarne akcije.

Vrtić aktivno surađuje s drugim udrugama i institucijama na području grada. Stoga su na jučerašnjoj promociji monografije o suradnji s vrtićem govorili direktor tvrtke Gradski objekti Vrbovec Marko Dubravec, direktorica Turističke zajednice Grada Vrbovca Jasna Benedik, edukacijski rehabilitator u Centru za rehabilitaciju Stančić Ivana Kelebuh te ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec Sanja Prijatelj. Kao što je već spomenuto, mališani iz vrtića svake godine ljetuju u odmaralištu u Nerezinama, uključeni su u niz događanja koje organizira Turistička zajednica Grada Vrbovca kao i u događanja Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec.

U sklopu promocije monografije vrtićanci su izveli plesne i pjevačke točke te zabavili okupljene u dvorani. Program je vodio i moderirao Želimir Štefanović.

– Kroz ovu retrospektivu jasno je vidljivo kako je Dječji vrtić Vrbovec postao nezaobilazna institucija u životu mnogih obitelji. Djelatnici Dječjeg vrtića Vrbovec kamen su temeljac ove priče o uspjehu. Njihova predanost, stručnost i ljubav prema radu s djecom činili su vrtić ne samo mjestom skrbi, već i centrom u kojem se njeguje svaki djetetov potencijal. Roditelji također igraju ključnu ulogu. Svojom podrškom i povjerenjem omogućili su vrtiću da postane drugi dom njihovoj djeci. Ravnatelji vrtića, zajedno s lokalnim načelnicima i gradonačelnicima, bili su vizionari koji su prepoznali važnost ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja za budućnost naše zajednice. Svaka stranica ove knjige nosi u sebi dragocjenu lekciju o ljubavi, predanosti i snazi zajedništva. Neka nam ovo bude temelj za daljnje planiranje i još veće ulaganje u obrazovanje i skrb o najmlađima kao temelj za budući prosperitet zajednice. Samo zajedno s ljubavlju i predanošću možemo izgraditi svijet u kojem će svako dijete imati priliku ostvariti svoje snove – stoji u zaključku monografije.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime