Pojašnjenje o novim cijenama plina

0
Foto: Pixabay
Komunalac add

Nakon brojnih upita građana o većim računima za plin koji su im stigli protekli mjesec, Plin Vrbovec i Komunalac Vrbovec objavili su na svojim službenim stranicama pojašnjenje o novim cijenama, a koje prenosimo u cijelosti.

“Poštovani korisnici usluga Plina Vrbovec d.o.o.,

kao što većina sigurno zna, firma Plin Vrbovec d.o.o. je u stopostotnom vlasništvu Komunalca Vrbovec d.o.o..

Zbog mnogih nejasnoća i kompleksne terminologije koja se koristi u plinskom poslovanju, osjećamo se obveznima pokušati malo pojasniti i pojednostaviti navedenu terminologiju.

Distributer plina je onaj tko ima plinsku mrežu, cijevi kroz koje prolazi plin. Opskrbljivač plinom je trgovac plinom čiji plin prolazi kroz tu mrežu. Plin Vrbovec je u isto vrijeme i distributer i opskrbljivač, jer ima mrežu i nabavlja plin za opskrbu. Na istoj distributivnoj mreži može biti više opskrbljivača plinom, koji onda plaćaju naknadu vlasniku plinske mreže.

U opskrbi plinom postoje dvije kategorije. Opskrbljivač u obvezi javne usluge i opskrbljivač na tržišnoj osnovi. Temeljem provedenog natječaja od strane Hrvatske regulatorne agencije (HERA) na našem području je opskrbu u obvezi javne usluge dobila Gradska plinara Zagreb i njima je određeno od strane HERE da ne mogu mijenjati cijene do 01.04.2022. godine.

Plin Vrbovec je opskrbljivač na tržišnoj osnovi i može regulirati cijenu sukladno tržišnoj.

Cijena plina, kao i svega drugoga u ovom velikom tržišnom poremećaju zbog COVID-a, je znatno porasla. Plin Vrbovec d.o.o. je bio primoran regulirati cijene na tržišne jer bi generirao ogromne gubitke i završio u stečaju. Uprava Plina Vrbovec je napravila sve što je trebala i na vrijeme ugovorila dostatne količine plina i cijenu. Nažalost, ne možemo utjecati na globalno i europsko tržište i povećanje cijena plina. Plin Vrbovec je sukladno svim propisima koji reguliraju poslovanje plinom, na vrijeme poslao obavijesti o poskupljenju plina. Obavijesti se šalju običnom poštom, bez dostavnica pa je moguće da svaki korisnik možda tu obavijest i nije dobio, zbog čega se ispričavamo. Također je moguće da netko od korisnika tko dobiva račune na e-mail, zbog pogreške računovodstva nije dobio obavijest, zbog čega se također ispričavamo.

Kao što je pisalo i u obavijestima koje je poslao Plin Vrbovec, svatko može promijeniti opskrbljivača uz uvjet da su podmirene sve obaveze prema prijašnjem opskrbljivaču.

Situacija na tržištu plina je dosta kompleksna i na tržište opskrbe plinom su došle jako velike firme kojima Plin Vrbovec teško može konkurirati. Poduzimamo sve što je u našoj mogućnosti da obnavljamo plinsku mrežu i da osiguramo opstojnost Plina Vrbovec d.o.o.. U mnogim sredinama su lokalne firme koje su se bavile plinom završile u velikim financijskim problemima. Plin Vrbovec je za sada stabilna firma i poduzimamo sve da tako i ostane. Svi skupa se nadamo što skorijoj stabilizaciji cijena i pojeftinjenju plina na europskom tržištu” – stoji u objavi Komunalca Vrbovec.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime