Pogoršanje stanja sigurnosti u prometu

0
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Komunalac add

U redakciju Radio Vrbovca danas je stiglo priopćenje Policijske postaje Vrbovec, koje prenosimo u cijelosti:

“26. lipnja 2021. godine oko 19.10 sati u mjestu Martinska Ves, Zagrebačka ul. u blizini broja 146, na kolniku županijske ceste br.3034, dogodila se prometna nesreća u kojoj je osobni automobil naletio na 26- godišnjeg pješaka, koji je na mjestu događaja smrtno stradao.

Prometna nesreća dogodila se na način da vozač osobnog automobila, pod utjecajem alkohola u koncentraciji od 1,11 g/kg, nije svoje vozilo u kretanju držao na sredini obilježene prometne trake, iz kojeg razloga je s vozilom skrenuo udesno prema sjevernom rubu kolnika. Tom je prilikom sletio s kolnika na autobusno stajalište, a potom u nastavku na pješački nogostup koji se nalazi sa sjeverne strane kolnika, gdje je prednjim dijelom vozila naletio na tijelo pješaka, koji se kretao po navedenom nogostupu u smjeru istoka. Nakon naleta i siline udara pješak odbačen je u smjeru sjeverozapada gdje je pao na pješački prijelaz raskrižja Zagrebačke ulice i Ulice 1. svibnja.

Osim spomenute prometne nesreće, 22.01.2021. godine u 12.55 sati u Vrbovcu, na raskrižju Vinogradske ul. i Ul. Matije Gupca, došlo je do prometne nesreće u kojoj je osobni automobil naletio na pješakinju, uslijed neprilagođene brzine osobinama i stanju kolnika. U prometnoj nesreći je 78 godišnja pješakinja također na mjestu događaja smrtno stradala.

Analizom stanja sigurnosti u cestovnom prometu s danom 28.06.2021. tj. događanjem prometne nesreće 26.06.2021.. godine utvrđeno je da je došlo do pogoršanja stanja sigurnosti na području PP Vrbovec u odnosu na isto razdoblje 2020. godine u pogledu broja prometnih nesreća s poginulim osobama i broja poginulih osoba. U proteklom razdoblju 2021. godini  dogodile su se dvije prometne nesreće u kojima su 2 osobe smrtno stradale (2020-1). Policijska postaja Vrbovec će i u narednom razdoblju nastaviti s  provođenjem pojačanih mjera i aktivnosti u cestovnom prometu, na način da će policijski službenici svakodnevno  provoditi pojačane mjere i radnje kroz redovnu službu, a poglavito u dane vikenda u sklopu kojih će se nadzirati poštivanje prometnih propisa, prvenstveno vožnje s nedopuštenom koncentracijom alkohola, prekoračenja dopuštene brzine kretanja vozila, nekorištenja sigurnosnih pojaseva i zaštitne kacige, nepropisne uporabe mobitela u vožnji i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

Sukladno pokazateljima o prometnim nesrećama u kojima sudjeluju vozači svih vrsta motornih vozila, a poglavito vozači osobnih automobila, kao i vozači mopeda, motocikala i bicikala, postoji još puno prostora za poboljšanje sigurnosti ove skupine u prometa zbog čega iznova apeliramo na vozača da se: kreću propisanim brzinama, odnosno da brzinu prilagode uvjetima na kolniku, upravljaju s položenim vozačkim ispitom i potrebnom kategorijom, vozilima koja su registrirana odnosno vozilima koja imaju važeću prometnu dozvolu i tijekom vožnje da obavezno koriste zaštitnu kacigu, ali i drugu opremu koja nije propisana, ali je korisna posebice prilikom sudjelovanja u prometnim nesrećama kada ublažava njihove posljedice. Tu u prvom redu mislimo na motociklističke jakne, hlače, kombinezone, rukavice, čizme, štitnike i dr.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime