Pogledajte izložbu slika “Prostori” Igora Taritaša

0
Komunalac add

Otvorenje izložbe slika pod nazivom “Prostori” autora Igora Taritaša održano je sinoć  u prostoru vrbovečke udruge Artoratorij. Posjetitelji izložbe imaju priliku pogledati radove mladog i talentiranog slikara čiji se radovi nalaze u internacionalnim zbirkama diljem svijeta. Prisutne na otvorenju izložbe najprije je pozdravila voditeljica udruge Artoratorij Verena Jakuš, a izložbu je otvorila direktorica Turističke zajednice Grada Vrbovca Jasna Benedik.

Govoreći o izloženim radovima autor je istaknuo da prostor ne možemo promatrati samo na fizičkoj osnovi jer je on biće sa više dimenzija. – Suštinski gledano prostor ne možemo promatrati samo na fizičkoj osnovi. Prostor nije samo prostor u kojemu stanujemo, sastavljen iz tvari, materijala, svjetla, sjene, i odnosa među njima. Prostor prije svega omogućuje život. Kroz život u prostorima provodimo najviše vremena, bilo da se radi o interijerima ili eksterijerima. Boraveći u prostorima postajemo dio njih. Ne zaboravimo da je prostor i sve što se u njemu nalazi kreirao čovjek, koji ga svjesno ili nesvjesno opet uništava. Napušteni prostori s jedva pokojim znakom nekadašnje ljudske prisutnosti mnogo nam govore o ljudskim strahovima i odsutnosti. Pri stvaranju derutne, metafizičke atmosfere u slikama koristim različite postupke, poput namjernog prolijevanja boje, trganja i struganja boje sa podloge te namjernog uništavanja površine slike. Spontanim i silovitim pokretima pokušavam zadrijeti u materiju i na taj način oblikovati vlastitu realnost, istovremeno pozivajući gledatelja da učini isto i odmakne se od nametnute stvarnosti – rekao je Taritaš.

Inače, Igor Taritaš rođen je 1987. godine u Pakracu. Osnovnu školu završio je u Hercegovcu kod Garešnice. Nakon završene srednje Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu 2007. upisao je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Diplomirao je u klasi prof. Ante Rašića 2013.g. Izlagao je na devetnaest samostalnih i na nekoliko skupnih izložbi diljem Hrvatske i inozemstvu. Kao učitelj likovne kulture radi u Popovači i Velikom Grđevcu. Od 2012. član je HDLU-a, te od 2013. platforme P_3.

2016. izlagao je na Bijenalu slikarstva, grupnoj izložbi „Exporting Zagreb“ u Narodnom muzeju u Gdansku u Poljskoj te zatim samostalno izlaže u renomiranoj Galeriji 2CforART u Salzburgu u Austriji te na grupnoj izložbu JUNGE KUNST AUS KROATIEN u St.Poltenu u Austriji.

2017. pozvan je da svoje radove izlaže na velikoj grupnoj izložbi „Grand Salon“ 2017. Villa Berberich u Njemačkoj.

2018. godine uspostavlja suradnju sa Sol art galerijom iz Dublina i Von Fraunberg galerijom iz Dusseldorfa. Galerije će njegov rad prezentirati na međunarodnim umjetničkim sajmovima u Hong Kongu, Londonu i Brusselsu, Singapuru…

2020. godine pozvan je da izloži svoje radove na „Knotenpukt” festivalu urbane umjetnosti u Hamburgu u Affenfaust galeriji.

2021. Uspostavlja suradnju sa Soon art galerijom iz Berna i 30 Works galerijom iz Kölna. 2020. pobjedio je na natječaju HDLU-a (CreArt-projekt) i izradio je mural u Martićevoj ulici u Zagrebu.

Slike Igora Taritaša nalaze se u privatnim kolekcijama u Engleskoj, SAD-u, Australiji. Njemačkoj, Norveškoj, Irskoj, Danskoj, Italiji.

Izložba u Vrbovcu ostaje otvorena do 11. lipnja, a iz udruge Artoratorij pozivaju građane da zavire u njihovu galeriju u Ulici Matije Gupca 3 te pogledaju izvrsne radove ovog mladog umjetnika.

Izložbeni program udruge Artoratorij 2023. provodi se uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Zagrebačke županije i Grada Vrbovca.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime