Područna škola Farkaševac – dogovoreni prioriteti

0
Komunalac add

U Farkaševcu je danas održan sastanak vezan uz problematiku Područne škole, a potaknut brojnim upitima roditelja. Sastanku su, uz predstavnike Općine Farkaševac, prisustvovale pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Zagrebačke županije Mirela Katalenac te ravnateljica OŠ Dubrava Marijana Kozumplik Kemenović.

Načelnik Farkaševca Dražen Draganić na početku je rekao da PŠ Farkaševac pohađa 105 učenika, ali je isto tako naglasio kako je škola stara i dotrajala. – Škola je izgrađena prije više od 40 godina te joj je potrebna obnova, ali i dogradnja – rekao je i dodao kako je prostor u općinskoj zgradi prenamijenjen za sportske aktivnosti osnovnoškolaca, što je trebalo biti privremeno rješenje.

Aktualan je i problem digitalizacije škole, odnosno uvođenje pomagala za učenje. Ne želimo da naša djeca sjede na potrganim stolicama, dok se druge škole opremaju pametnim pločama. Želimo da i naša djeca imaju kvalitetno obrazovanje i da ne zaostaju u odnosu na drugu djecu – zaključio je.

Županijska pročelnica potom je naglasila kako je Zagrebačkoj županiji obrazovanje jako važno, što je vidljivo i u činjenici da se gotovo polovica županijskog proračuna ulaže u obrazovanje. – PŠ Farkaševac dio je OŠ Dubrava, a Županija je u posljednjih 15 godina u matičnu školu u Dubravi uložila 30 milijuna kuna. Međutim, gotovo sva ta sredstva uložena su u matičnu školu i razumijem da je to za vas problem – rekla je Katalenac. Također je podsjetila da je u 2018. godini započela energetska obnova OŠ Dubrava, koja je bila među prve dvije škole u županiji na kojima se radila obnova. – Odluku o tome koja će škola u energetsku obnovu donosimo na temelju liste prioriteta, koja je napravljena u suradnji s Razvojnoj agencijom Zagrebačke županije. Za sada prvo moramo završiti obnovu škole u Dubravi i onda se možemo koncentrirati na područne škole i to prvenstveno na školu u Farkaševcu – pojasnila je pročelnica. Također je naglasila da su načelnik Općine Farkaševac i ravnateljica OŠ Dubrava učinili sve što je u njihovoj moći da se poprave uvjeti u školi, ali je projekt obnove OŠ Dubrava bio prioritet, jer je ta škola izgrađena 1940-ih godina i bila je u lošem stanju.

Na današnjem sastanku komunalna redarka Radmila Dukić prenijela je prigovore roditelja i učenika, koji su se požalili na wc u školi, na klupe u učionicama i hodniku, prehranu, urednost učionica te osvjetljenje ploče i učionica.

Na kraju sastanka određeni su kratkoročni prioriteti za PŠ Farkaševac:

  1. Uređenje sanitarnog čvora
  2. Pregled klupa i stolica
  3. Poboljšanje rasvjete

Načelnik Dražen Draganić osvrnuo se i na pitanje održavanja dvorane, za što kako kaže, Općina izdvaja značajna sredstva. O tome, ali i pitanju jednosmjenske nastave i dogradnje škole razgovarat će se na još jednom sastanku u ožujku sljedeće godine. Pročelnica Katalenac obišla je školu i predložila sastanke svaka tri mjeseca, kako bi se pratio napredak po pitanju navedenih problema.

 

 

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime