Počinje jesenska akcija oralne vakcinacije lisica

0
Foto: pixabay
Komunalac add

Danas započinje jesenska akcija oralne vakcinacije lisica na području RH i trajat će do 25. listopada. Cilj ove akcije jest polaganjem mamaca s cjepivom protiv bjesnoće iskorijeniti bolest na području Hrvatske. Program oralne vakcinacije lisica, većinski financiran iz EU fondova, od iznimnog je značaja za javnost jer je bjesnoća smrtonosna zoonoza te se ovom mjerom značajno utječe na povećanje kvalitete zdravlja ljudi i životinja u zemlji.

Provedba oralne vakcinacije lisica rezultirala je padom broja slučajeva bjesnoće u populaciji životinja. Inače, ova mjera provodi se dva puta godišnje, u jesen i proljeće. Jesenskom akcijom cilj je imunizirati lisice prije sezone parenja, a proljetnom akcijom se osigurava cijepljenje pomlatka.

Mamce koji se pronađu u prirodi ne smije se dirati niti micati te nisu opasni za kućne ljubimce i nisu namijenjeni cijepljenju pasa i mačaka protiv bjesnoće. Stoga se psi i mačke koji dođu u dodir sa mamcem ne smatraju cijepljenima protiv bjesnoće. U slučaju da se mamac zatekne u dvorištu obiteljske kuće ili na javnoj površini (npr. igralište,park), može se ukloniti u najbliži grm van dvorišta ili rub šume, samo ukoliko se može izbjeći izravan dodir kože sa mamcem. Prilikom rukovanja s mamcima obvezno je nošenje zaštitnih rukavica.

Više informacija o jesenskoj oralnoj vakcinaciji lisica dostupno je na poveznici  ili na mrežnim stranicama Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane www.veterinarstvo.hr.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime