Počelo popisivanje stanovništva

0
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Komunalac add

Počelo je popisivanje stanovništva, najopsežnije i najzahtjevnije statističko istraživanje koje provodi Državni zavod za statistiku, svakih deset godina. Velika je novost ove godine što građani imaju mogućnost samopopisivanja putem sustava e-građani i to od danas pa sve do 26. rujna, a nakon toga na teren izlaze popisivači. Kazna za netočne podatke je od dvije do pet tisuća kuna, a popis stanovništva trajat će do 17. listopada.

Kako prenosi HRT, popis se provodi u dvije faze. Prva je online – samopopisivanjem s pomoću platforme e-građani, a druga, klasična, izlaskom popisivača na teren.

Upitnik se sastoji od četiri dijela. Traže se podaci o identifikaciji, kućanstvu, stanu te osobama s kojima živite. Postupak je jednostavan. Za pristup portalu dovoljna je vjerodajnica niske razine sigurnosti.

Pitanja su jednostavna, ali i objašnjena. Na njih uglavnom odgovarate jednim klikom, za što će, primjerice, četveročlanom kućanstvu biti potrebno 30-ak minuta.

No jednom kada sve ispunite, ne zaboravite da obavezno morate spremiti kontrolnu šifru. Ona će se ispisati na ekranu. Šifru morate sačuvati i u drugoj fazi popisa predati je popisivaču.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime