Počela druga faza geodetsko-katastarske izmjere u Vrbovcu

0
Komunalac add

Počela je druga faza geodetsko-katastarske izmjere u Vrbovcu. Izmjera će se provoditi na području naselja Konak, Novo Selo, Brčevec, Prilesje, Naselje Stjepana Radića, Cerje, Vrbovečki Pavlovec, u dijelu Celina koji nije bio obuhvaćen prvom fazom te na Blanju i Vinišću.

Službeni početak radova na terenu obilježen je današnjim sastankom gradonačelnika Vrbovca Denisa Kralja i predstavnika Grada te predstavnika Državne geodetske uprave i tvrtki koje izvode radove na terenu. Druga faza izmjere obuhvaća 2021 ha i trebala bi biti gotova za 18 mjeseci, podsjetio je gradonačelnik Kralj. –Naravno nakon ove druge faze nadam se da ćemo krenuti i s trećom fazom pa i četvrtom, jer u Grad dolaze naši poljoprivrednici i pitaju kada će se i u njihovim naseljima napraviti izmjera. Nadam se da će to biti što prije, iako će po ovim cijenama to možda ići malo sporije nego što bi željeli. U svakom slučaju vrijedan projekt je pred nama i svjesni smo koliko će to značiti našim građanima i koliko će im olakšati put do potrebnih “papira” i vremenski i financijski. Izračunali smo da će njihova ušteda biti oko tri tisuće kuna – naglasio je Kralj te zahvalio Državnoj geodetskoj upravi na sufinanciranju projekta.

Vrijednost ugovora je 9.688.158,75 kuna od čega Grad Vrbovec plaća 60 posto, a Državna geodetska uprava 40 posto troškova. Obaveza Grada Vrbovca je osigurati za izmjeru 5 milijuna i 812 tisuća kuna.

Načelnik Sektora za katastarski sustav Josip Zubak naglasio je da su izvršitelji radova renomirane tvrtke Geoprojekt i Geodata. –Siguran sam da će izvođači dobro odraditi ovaj posao i da će poštovati zadani rok. Neke druge izmjere bile su malo drugačije koncipirane i znatno su duže trajale, pogotovo onaj dio posla koji je uslijedio nakon izmjere na terenu. Znamo da je u Vrbovcu provedena prva faza izmjere, koja je u službenoj upotrebi od 2017. Ovaj će drugi dio biti odrađen puno brže – rekao je Zubak.

Na terenu u Vrbovcu je pet do šest ekipa naglasio je predsjednik Uprave Geoprojekta Branko Manojlović. –Siguran sam da ćemo Vrbovec vrlo brzo odraditi. Prvo radimo objekte, pozivamo ljude i razgovaramo s njima, zatim svi zajedno proučavamo podatke koje smo snimili i tražimo od građana još jednom potvrdu obilježenog. U projekt je uveden i odvjetnički ured koji će ubrzati postupak i napraviti prijedloge za upis u zemljišnu knjigu, što nije bio slučaj u vašoj prvoj fazi izmjere. Ne smijemo reći vlasnički list jer je to u domeni Državne uprave, već govorimo popisni list no sadržajno je to jednako. Uvedeni su prvi put i javni bilježnici koji trebaju to s općinskim sudom i ZK odjelom što brže provesti. Sve će ići kontinuirano, kako mi snimimo tako će odvjetnik dati prijedloge popisnih listova, više se neće čekati da završi jedna faza posla pa tek onda da krene druga faza – pojasnio je Manojlović.

S ciljem što bolje komunikacije s građanima izvođači radova otvorili su terenski ured u zgradi Društvenog doma u Vrbovečkom Pavlovcu, gdje su izložene i pregledne karte obuhvata izmjera koje se koriste.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime