Počela akcija “Mir i dobro”

0
Foto: pixabay
Komunalac add

U predblagdansko i blagdansko vrijeme, policija već tradicionalno provodi akciju “Mir i dobro”. Tijekom akcije posebnu će pozornost posvetiti sprječavanju nedopuštene prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava. Poruka akcije je da pirotehnička sredstva nisu igračke, već eksplozivna sredstva te se posebno apelira na roditelje da djeci ne kupuju pirotehniku i ne dozvole im da ju koriste sami i bez nadzora.

Od ove godine zabranjena je prodaja petardi jače snage. Uporaba slabijih pirotehničkih sredstva dopuštena je od 27. prosinca do 1. siječnja. Prošle je godine zbog nestručnog i neovlaštenog rukovanja pirotehničkim sredstvima ozlijeđeno 17 soba, od čega sedmero djece. Eksplozija pirotehnike u blizini tijela najčešće izaziva ozljede šaka, prstiju, lica i očiju.

Djeca ne smiju koristiti pirotehnička sredstva, odnosno stariji od 14 godina smiju koristiti pirotehnička sredstva kategorije F1. Pirotehniku II. i III. kategorije, s većom količinom eksplozivnih tvari, smiju koristiti samo osobe starije od 18 godina. Pirotehnička sredstva 2. i 3. kategorije smiju se prodavati od 15. prosinca 2021. godine do 1. siječnja 2022. godine, a upotrebljavati od 27. prosinca 2021. do 1. siječnja 2022. godine.

Za nepoštivanje ovih odredbi predviđene su novčane kazne, za građane od 5 do 15 tisuća, a za pravne osobe od 10 pa sve do 30 tisuća kuna.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime