Pobjednici 3. gulašijade Peskovec 2021. iz Velikog Trojstva

0
Komunalac add

U organizaciji Mjesnog odbora Peskovec i DVD-a Peskovec održana je 3. kulinarsko-sportska manifestacija Gulašijada Peskovec 2021. koja je protekla u znaku rekordnih prijava za kuhanje gulaša, sudjelovanje na dječjoj olimpijadi i po prvi puta održan nogometni turnir 3×3.

 

Prijelazni pehar gulašijade završio u Velikom Trojstvu  

Veliki je interes za natjecanje u kuhanju gulaša bio iskazan prije samog održavanja kada se prijavili 40-tak kuharskih timova iz teritorija Bjelovarsko-bilogorske županije, Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Neke od prijavljenih ekipa su u međuvremenu odustale zbog opravdanih razloga, ali je ipak sudjelovao rekordan broj i to 34 kuharskih timova. Sudjelovale su slijedeće momčadi: Pub Cubismo (Lonjica), Akord tim (Greda), ŠRD Dugo Selo I, ŠRD Dugo Selo II, Negovec, Kuhača (Vrhovec), Nesbit, e moj brale (Vrhovec), Vinske mušice (Pirakovec), DVD Rakovec, Nas dva (Vrbovec), BTK (Pirakovec), Braća (Nova Kapela), Tim 8 (Lukovo), Rođe (Vrbovec), Crne pantere (Dubrava), Ekipa s brega (Graberanec), Uvijek Žedni (Brckovljani), Veseli Franjo i Ivan (Veliko Trojstvo), Spomenkica (Veliko trojstvo), Bira i galebi (Dubravica), Šafram začini (Zagreb), DVD Gaj, Gradsko vijeće Vrbovec, Amateri (Konak), Lonac i poklopac (Majkovec), Veseli Moslavci (Križ), Majkovec, DVD Dubrava, Stari Mački (Ivanić-Grad), DVD Haganj, Kumovi (Stara Kapela), a svog predstavnika/kuhara imao je i 01 portal. Kuharski dvojac Bira i Galebi su iz dalmatinskog mjesta Dubravice, općina Skradina iz Šibensko-kninske županije. Iz Peskovca nije bilo niti jedne ekipe, kako bi se izbjegao potencijalni sukob interesa, ali i zbog same provedbe manifestacije.

Uz vrsne kuharske majstore sudjelovala je i jedina ženska kuharska ekipa pod nazivom Crne pantere koje su pored kuharskih vještina izazvale sveopću pozornost kako stasom i glasom tako i modnim izričajem, pa su se organizatori odmah pobrinuli da Crne pantere nastupe i iduće godine. Voditeljica Crnih pantera Slađana Žunić je kratko izjavila: „Ovo je naše prvo kulinarsko pojavljivanje u javnosti koje je motivirano primarno kulinarskim umijećem, sportskim izazovima i prijateljskim druženjima.“

Na velikim mukama bio je ocjenjivački sud u sastavu predsjednik Marko Lucić te članovi Nikola Brlečić i Vladimir Jagatić Medo prilikom kušanja svih gulaša koje su skuhale momčadi. Za najbolji gulaš proglašen je kuharskog tima „Veseli Franjo i Ivan“ u sastavu Franjo Jurić i Ivica Felbar iz Velikog Trojstva. Oni su preuzeli prijelazni pehar gulašijade koji je dvije godine bio u „vlasništvu“ pobjedničke ekipe Buda tim iz Vrbovca, od održane 2. gulašijade Peskovec 2019. Tako je prijelazni pehar izašao iz okvira Zagrebačke županije i privremeno  se preselio u Bjelovarsko-bilogorsku županiju. Drugo mjesto pripalo je timu „Lonac i poklopac“ u sastavu Željko Njegač i Mladen Heroić, a treće mjesto zauzeli su kuhari ekipe „Uvijek žedni“ koju su činili: Domagoj Barbarić, Ivan Škaro, Marin Slišković i Hrvoje Hodžić. Prve tri plasirane ekipe nagrađene su peharima i kotlićima, a svi sudionici primili su zahvalnice. Skuhani gulaš se poslije dijelio besplatno posjetiteljima. Uz gulaš bilo je na izboru i drugih gastronomskih specijaliteta od odojka s ražnja, neizostavnih ćevapa, kobasica i kotleta pa do fritula i ostalih đakonija.

 

Inovativni nogometni turnir

Organizaciju nogometnog turnira turnir 3×3  na male golove vodili su Igor Maksimović i Matija Delija koji se igrao na nogometnom igralištu. Futsal 3×3 smatra se najbrže rastućim oblikom nogometa i doživljava procvat u cijelom svijetu. Daleko najveću popularnost ima u SAD-u, gdje se godišnje održi na tisuće ovakvih turnira. Prema tome Peskovec je ostao zapisan u sportskoj vrbovečkoj povijesti u kojem je prvi puta organiziran nogometni turnir 3×3. Iako je bilo prije početka prijavljeno 12 momčadi iz grada Vrbovca, općine Gradec i općine Rakovec, odustala je momčad  LIP iza Baničevca, općina Rakovec, pa je održan turnir s 11 ekipa. Na turniru su sudjelovale momčadi: Tudum (Pirakovec), S.O.S (Vrbovec i Peskovec), Dinamo (Peskovec), Three Musketeers (Vrbovec), Vrhovec, Nuspojave (Gradec), HDZ Mladež (Vrbovec), Restoran Marija (Peskovec i Vrbovec), Srećko Tours (Luka), Leteći medvjedići (Vrbovec) i BTK (Dulepska i Pirakovec). Momčadi su bile raspoređene u 4 skupine. U finalnom dijelu momčad HDZ mladež pobijedila je Dinamo zgoditkom Štefinovca. Prvi pobjednik turnira tako je postala ekipa HDZ mladež s voditeljem Tomislavom Grežinom. Drugo mjesto zauzeo je Dinamo iz Peskovca. Treće mjesto pripalo je ekipi BTK i 4. mjesto Vrhovcu. Za najboljeg igrača proglašen je Mihael Krvarić iz momčadi HDZ mladež, a najbolji strijelac bio je Danijel Kuzmek iz ekipe Vrhovec. U pucanju sedmeraca od 35 izvođača najbolji je bio Mihael Krvarić, koji je svojim nogometnim umijećem i preciznošću obilježio turnir. Za najboljeg vratara, od tri koja su branili sedmerce, proglašen je Dominik Galović. Prve tri ekipe primile su novčane nagrade i pehare dok su pojedinci primili prigodna priznanja. Sudačku pravdu dijelili su Delija i Maksimović.

Dječja olimpijada pun pogodak

Organizacija dječje olimpijade bio je pun pogodak manifestacije u kojoj su se djeca natjecala u raznim sportskim igrama. Ona je izazvala veliki interes kod mladih natjecatelja koji su bili prijavljeni iz: Dubrave, Dulepske, Gaja, Lonjice, Negovca, Peskovca, Pirakovca i Samoborca. Potrebno je istaknuti da su u organizaciji DVD-a Dubrave i DVD-a Gaja doputovale djeca koja su sudjelovala na dječjoj olimpijadi. Sveukupno njih 44 okušali su se u igrama spretnosti, brzine, okretnosti i preciznosti na opće oduševljenje i navijanje svojih roditelja, rodbine i drugih okupljenih znatiželjnika. Dječja olimpijada je obuhvaćala slijedeće sportske igre: dječja alka, gađanje lukom i strijelom, štafetno trčanje, skakanje u vrećama, nošenje jaja kroz poligon i zavezane noge. Sportski dio dječje olimpijade koji se odvijao na nogometnom igralištu vodila je Ivona Kittel uz Luciju Lisičak i Teu Jagatić. Svi natjecatelji primili su medalje od organizatora na vječno sjećanje za sudjelovanje na dječjoj olimpijadi. Djeca su vrijeme s roditeljima mogla provesti u okviru dječjeg igrališta u botaničkom parka ili se okušati u jahanju na konju uz stručni nadzor i upoznati te plemenite životinje. Hvalevrijedna peskovečka inicijativa da se kod djece od najranije dobi promoviraju sportske aktivnosti, sklapanje prijateljstava i druženje među mlađim naraštajima.

Zabavno-plesni program

U zabavnom programu nastupila je grupa Drmaxi koji su svojom svirkom podigli raspoloženje do usijanja pa se na plesnom podiju velikog šatora našlo i staro i mlado i sve generacije kojima je ples bio veliko veselje i odušak u ovim turobnim covid vremenima. Uglavnom svirala se narodna i zabavna glazba, stari evergrini i poznati domaći hitovi na koje su nazočni posjetitelji plesali standardne plesove, drmeše i kola. Posebni štih svirci davao je glazbenik Daniel Blagec koji je rokerskim gitarskom rifovima i violinskim izvedbama davao posebnost muzičkog dojma interpretacija pjesama.

Kulinarsko-sportska manifestacija 3. gulašijada Peskovec 2021. održala se uz potporu PIK Vrbovca, Grada Vrbovca, Turističke zajednice grada Vrbovca, PUB Cubismo iz Lonjice i Restorana Marija iz Vrbovca. Peskovečka manifestacija kulinarskog uživanja, sportskih uzbuđenja, zabavnog druženja i plesnih koreografija još se jednom potvrdila da probija lokalne peskovečke okvire i da zaslužuje sve više pozornosti šireg vrbovečkog područja, ali se za nju pročulo i izvan okvira Zagrebačke županije. Manifestaciju su pohodile mnoge osobe iz političkog, društvenog, sportskog i javnog života grada Vrbovca, ali i iz susjednih gradova i općina. Tako su se u Peskovcu našli zamjenik gradonačelnika Vrbovca Marko Belošević, direktorica Turističke zajednice grada Vrbovca Jasna Benedik te predsjednik Gradskog vijeća Krunoslav Sohora. I na kraju da se ne zaboravi da su u organizacijskom odboru manifestacije glavnu brigu vodili su: predsjednik mjesnog odbora Marko Nevolić, predsjednik DVD-a Siniša Jagatić, te Nikola Bencarić, Ivan Jagatić, Igor Maksimović, braća Dario i Denis Bencarić, Stjepan Brezarić i Mario Pavečić. Sa ženske strane bile su angažirane: Marina Jagatić, Jelena Ivoš, Kristina Lisičak, Helena Nevolić, Marina Nedeljko, Adrijana Jagatić, Nikolina Bencarić, Ana Jagatić, Ljerka Pavečić, Jasmina Lisičak, Renata Ledinski, Gordana Kittel i Maja Kolić kojima su u kuharsko-konobarskim poslovima pomagali: Damir Peršun, braća Matija i Ivan Bencarić, Danijel Forgač, Marko Jagatić… Nesvakidašnja manifestacija, dosad nikad viđena u Peskovcu, ali i u okolnim mjestima, bila je puna životnog pozitivnog ozračja, zajedništva i sloge, prijateljskog pristupa, iskaznog dobrodušnog gostoprimstva i opće radosti i veselja prema svima i svakome. Svaka čast organizatorima i kapa do poda!

Zdenko Brezarić

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime