Plin Vrbovec povećao efikasnost poslovanja i ostvario uštede primjenom IoT tehnologije

0
Komunalac add

Globalni rast cijena energenata i troškova poslovanja sve više u fokus stavlja razvoj novih tehnoloških rješenja kojima se može povećati učinkovitost energetskog sustava. Tradicionalne tehnologije za mjerenje i prikupljanje podataka još uvijek zahtijevaju dosta manualnih aktivnosti, rad na terenu i više vremena, što je osobito izraženo kod distributivnog područja poput Vrbovca gdje se svakoga mjeseca obilazio velik broj kućanstava i poslovnih subjekata kako bi se očitala potrošnje plina pojedinih kućanstava.

Osim što tradicionalni sustav mjerenja i prikupljanja podataka Plinu Vrbovec oduzima vrijeme pa i novac, pandemija Covida 19 otežala je dostupnost mjerila za očitavanje, a dodatni je izazov oduvijek i točnost dobivenih podataka. – Drago mi je da Grad Vrbovec i na primjeru očitanja plinskih brojila pokazuje kako, ne samo da prati trendove, već sudjeluje i u ovakvim pilot projektima. Na ovaj način Plin Vrbovec olakšava poslovanje i na jednostavan način dolazi do podataka iz teže dostupnih mjernih mjesta – izjavio je gradonačelnik Grada Vrbovca Denis Kralj.

Uz naprednu senzoriku i IoT mrežu podaci se prikupljaju na daljinu, a zatim se generiraju analize u gotovo realnom vremenu. Takvo je rješenje za pametno mjerenje i udaljeno očitanje stanja brojila za Plin Vrbovec realizirala A1 Hrvatska.

Cilj je bio izbjeći nepotpunu sliku o potrošnji, smanjiti greške uz istodobnu preciznu informaciju o ukupnoj učinkovitosti sustava. – Odlučili smo se na primjenu usluge daljinskog očitanja plina kako bismo na udaljenim i teško dostupnim mjestima, poput primjerice farmi, pojednostavili i ubrzali očitanje potrošnje plina te dobili točne i precizne podatke. Osim očitih prednosti ovakvih pametnih brojila, njihova primjena donijela nam je višestruke uštede od upravljanja točnom potrošnjom, preko sprječavanja malverzacija pa do kvalitetnije raspodjele zaposlenika – objašnjava direktor Plina Vrbovec Mladen Octenjak.

Zahvaljujući vlastitom razvoju ICT usluga i rješenja A1 Hrvatska korisniku omogućuje digitalizaciju velikog broja različitih mjernih mjesta u cjelokupnoj mreži – i to od točke ulaza, preko cijele distributivne mreže sa svim svojim podsegmentima, pa do točke primopredaje i obračuna energenata (OMM).

U A1 Hrvatska radimo na razvoju različitih pametnih rješenja na NB-IoT mreži za kojima potreba na našem tržištu eksponencijalno raste. Zahvaljujući nacionalnoj pokrivenosti A1 NB-IoT mrežom, imamo izvrsnu podlogu za izradu naprednih usluga i rješenja poput pametnih brojila, pametnog parkinga, rasvjete, mjerenja kvalitete zraka i druge senzorike, kao i rješenja koja izrađujemo prema specifičnim zahtjevima korisnika. Drago nam je da na ovaj način možemo pomoći gradovima poput Vrbovca u učinkovitijem upravljanju energetskim sustavom i unaprjeđenju poslovanja – izjavio je direktor ICT prodaje i rješenja u tvrtki A1 Hrvatska Siniša Staničić.

Zahvaljujući pametnom rješenju korisnik, uz skraćivanje vremena prikupljanja podataka za sam obračun, može dobiti vremenski i prostorno precizne informacije o potrošnji. Ako dođe do pretjerane potrošnje može primiti obavijest, izbjeći neželjene kvarove i krađe, primiti dodatne informacije kako bi kvalitetnije upravljao imovinom te povećao životni vijek energetske infrastrukture. Uz naprednu analitiku unaprjeđuje se poslovanje te optimizira proces i smanjuju troškovi održavanja infrastrukture.

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime