Plenum veterana Županijske lige Istok u Dugom Selu

0
Komunalac add

Plenum veterana Županijske lige Istok održan je u prostorijama NK Dugo Selo u kojem su bili domaćini veterani istoimenog kluba. Na plenumu su bili nazočni predstavnici: Donje Zeline, Dubrave. Dugog Sela, Lonje, Milke Trnina, Rakovca, Rugvice Save 1976, Strmca, Vrbovca Zeline i Žabnice, a nedostajali su predstavnici Kloštra i Sloge. Ispred domaćina sve nazočne je pozdravio Gjani Nuši.

Plenum je bio održan pod predsjedanjem povjerenika za natjecanje Milorada Krnetića koji je čestitao Dugom Selu na osvajanju prvenstva 2021./22. za koje konstatirao da je proteklo bez poteškoća. Suradnja s klubovima je bila vrlo dobra i općenito sezona je bila odigrana prema predviđenom planu natjecanja.

Predsjednik Nogometnog središta Vrbovec, Antonio Badrov naglasio je da je veteranska liga zbog suspenzije NS Dugog Sela u 2022. godini prešla u nadležnost NS Vrbovec. Shodno dosadašnjoj praksi NS Vrbovec će u predstojećem prvenstvu i prvacima u veteranskoj konkurenciji, uz pehar, medalje i po prvi puta osigurati garnituru dresova.

Povjerenik za suđenje Dejan Budić je istaknuo da je prošla sezona protekla bez problema i da je visina suđenja bila na zavidnoj razini.Bilo je određenih manjih propusta, ali je to bilo zanemarivo u općem sudačkom dojmu. Nekoliko mladih sudaca je izrazilo želju da sude u narednom prvenstvu i veteranske utakmice, iako su te utakmice dosada uglavnom sudili suci s višegodišnjim iskustvom. Ukoliko klubovi žele da im derbije sude tri suca to nije problem, samo se to mora najaviti na vrijeme za takve utakmice.

Veteransko prvenstvo će početi 29. kolovoza 2022. godine, a zadnja dva kola iz jesenskog dijela će se odigrati u proljetnom nastavku sezone. U prvom kolu se sastaju: Zelina – Rugvica Sava 1976, Milka Trnina – Donja Zelina, Lonja – Sloga, Žabnica – Kloštar, Strmec – Dugo Selo i Dubrava –  Rakovec dok je Vrbovec slobodan.

Tajnik NS Vrbovec Marinko Kostiha je upoznao da veterani Vrbovca 28. kolovoza 2022. godine organiziraju 1. memorijalni veteranski turnir Vladimir Tomljanović u okviru 41. turističko-kulinarske manifestacije Kaj su jeli naši stari. Tomljanović je bio ugledni pravosudni djelatnik, predsjednik NK PIK Vrbovec u tri navrata te čovjek koji je ostavio neizbrisivog traga u vrbovečkom sportskom, društvenom i javnom životu.

Stjepan Zdenko Brezarić je upoznao nazočne da se početkom 2002. godine pokrenula inicijativa s bivšim rukovodstvom NS Dugo Selo da se izda knjiga/monografija VNL NS Dugo Selo 2002 – 2020. Izdavanjem knjige o veteranskoj ligi NS Dugo Selo, zabilježio bi se razvoj veteranskog nogometa u istočnom dijelu Zagrebačke županije u 21 stoljeću. U knjizi bi se prezentirao veteranski nogomet iz Dugog Sela, NS Vrbovec, NS Križ te iz područja Svetog Ivana Zeline. Prijedlog je da se u veteranskoj monografiji obrade slijedeće knjiške cjeline ili poglavlja: Uvodni dio, Razvoj veteranskog nogometa, Veteranska nogometna prvenstva, Kup natjecanja, Natjecanja na županijskoj razini, Nastupi na državnim natjecanjima, Nogometni klubovi i Tijela natjecanja. Povodom prijedloga o izdavanju veteranske monografije donijet je zaključak da će o tome donijeti naknadno odluka kada se izvrši šira sportska konzultacija središta i klubova čiji se klubovi natječu u Županijskoj veteranskoj ligi Istok.

Pozornost predstavnika veterana izazvale su i promjene u Pravilniku o statusu igrača i registracijama po kojima se veterani umjesto dosadašnjih 33 godine mogu sada registrirati tek nakon 37. godina. Naime, Izvršni odbor HNS-a temeljem članka 45. Statuta na održanoj sjednici 6. lipnja 2022. godine donio je izmjene Pravilnika o statusu igrača i registracijama. Prema tim izmjenama članak 8. Pravilnika o statusu igrača i registracijama je izmijenjen te sada glasi:

  1. Kao nogometni veteran može se registrirati svaki igrač koji navršava 37 godina u tekućoj natjecateljskoj godini u kojoj se registrira.
  2. Igrač profesionalac ne može se registrirati kao veteran dok ne prođe najmanje 30 dana od njegove posljednje utakmice koju je odigrao kao profesionalac.
  3. Igrači koji su već registrirani, a mlađi su od 37 godina u tekućoj natjecateljskoj godini ne mogu nastupati za seniorsku ekipu, koji se vode u posebnom registru veterana.
  4. Igrači veterani,osim igrača iz stavka 3. ovog članka, mogu nastupati istodobno za seniorsku i veteransku momčad, ali samo istog kluba.

Ovaj Pravilnik o statusu igrača i registracijama primjenjuje se od 1. srpnja 2022. godine.

Zdenko Brezarić

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime