“Pisanica od srca” doputovala i u Dubravu

0
Komunalac add

U suradnji Općine Dubrava, Kulturne udruge „Sveti Martin“ iz Dubrave i Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije, velika oslikana pisanica iz zaštićenog međunarodnog projekta „Pisanica od srca“ koji provodi TZ Koprivničko-križevačke županije ukrašavat će, za blagdan Uskrsa, središte Općine Dubrava.

Dar je to mještanima Općine Dubrava koja je pribavila pisanicu, članova Kulturne udruge „Sveti Martin“ iz Dubrave koja je organizirala oslikavanje pisanice i Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije koja je dala dopuštenje za ovaj projekt. Naime, pošto je projekt „Pisanice od srca“ zaštićeni projekt kojim spomenuta TZ već 16 godina promovira likovnu umjetnost i naivno slikarstvo za ovaj projekt potrebno je i njeno dopuštenje. No na taj način oslikana pisanica ulazi u službenu evidenciju te se u prigodnim prilikama promovira i prezentira zajedno sa pisanicama koje su već ranije razaslane diljem Hrvatske i svijeta.

Ovakve pisanice i pisanice još većih dimenzija već su postavljene u najpoznatijim svjetskim gradovima: U New York ispred sjedišta Ujedinjenih naroda, u Bruxellesu ispred sjedišta Europske unije, u Pragu, Varšavi, Beču, Subotici, Parizu i drugdje, a u Hrvatskoj u Zagrebu ispred Katedrale, Varaždinu, Čakovcu, Koprivnici, Đurđevcu, Dubrovniku i još mnogim mjestima.

Dubravska pisanica oslikana je poznatim motivima iz Općine Dubrava, Crkve Svete Margarete, Crkvice Svetog Martina, povijesni dubravski Stari grad, dubravski vez i još mnogo detalja. Pisanicu su volonterski oslikavali članice i članovi KU „Sveti Martin“ iz Dubrave: Ivana Kopjar, Biserka Vreš, Sanja Jandrijević, Sanja Benko i Dražen Milenković,  a s obzirom da je jedan od uvjeta da bude oslikana pretežno u maniri naivne umjetnosti oslikavanje su pomogli članovi prijateljske udruge „Peski-Art Đurđevac“, Mirko Horvat, Đurđica Franjić, Ivan Rođak, Mirko Markešić i Franjo Mihočka.

Članovima Kulturne udruge „Sveti Martin“ koji su oslikavali pisanicu, ali i onima koji su davali tehničku podršku, zadovoljstvo je i čast na ovaj način doprinijeti promociji svojega kraja, Općine Dubrava i njenih kulturnih i etnografskih vrijednosti – rekao je predsjednik udruge Sveti Martin Dražen Milenković.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime