PIK Vrbovec – prva hrvatska mesna kompanija koja je započela izvoz svojih proizvoda u Japan

0
Komunalac add

Nakon što je PIK Vrbovec uspješno ispunio iznimno stroge japanske kriterije obrade i proizvodnje junećeg mesa, vodeća je mesna industrija u Hrvatskoj i regiji, u siječnju realizirala prvu isporuku mesa namijenjenu HoReCa kanalu u Japanu, pa će se tako PIK proizvodi naći u vrhunskim japanskim restoranima, piše u priopćenju Ministarstva poljoprivrede. Preduvjet za izvoz junetine na zahtjevno japansko tržište je veterinarski certifikat HVI 21-2 JAPAN, a PIK Vrbovcu je izdan zahvaljujući intenzivnoj i uspješnoj suradnji Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske i japanskog MAFF-a.

Japan je drugi najveći uvoznik mesa i mesnih prerađevina na svijetu, prije svega kvalitetne junetine, i stoga vjerujemo da se radi o potencijalno vrlo važnom tržištu za PIK. Ponosni smo što smo prva hrvatska mesna industrija koja svoje meso izvozi u Japan. Ovo je još jedna potvrda kvalitete hrvatske stočarske proizvodnje i odlična vijest za domaće proizvođače općenito- izjavio je ovom prigodom Slaven Ružić, predsjednik Uprave PIK Vrbovca.

Izvoz hrvatskog junećeg mesa u Japan rezultat je kvalitetnog dugogodišnjeg rada veterinarske službe Ministarstva poljoprivrede na programima iskorjenjivanja i kontrole najvažnijih zaraznih bolesti životinja. Sve to očitovalo se i u međunarodno priznatim službenim statusima zdravlja životinja od strane Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE) te ustrajnih napora Ministarstva poljoprivrede u dokazivanju ekvivalentnosti sustava kontrole zdravlja životinja i proizvoda životinjskog podrijetla u Republici Hrvatskoj nadležnom tijelu Japana i usuglašavanju sanitarnih garancija sigurnosti proizvoda, koje su u konačnici prihvaćene odgovarajućim za više nego zahtjevno japansko tržište.
Prošle godine omogućen je izvoz proizvoda ribarstva, mješovitih proizvoda te sirovih i soljenih koža u Izrael, mlijeka i mliječnih proizvoda u Libiju, ovaca i koza te mesa goveda u Iran, hrane za kućne ljubimce u Albaniju, sladoleda u Kostariku te želatinskih kapsula u Egipat. Također, ove godine je realiziran izvoz našeg junećeg mesa u Japan, a PIK je kao uspješna izvozno orijentirana tvrtka ubrzo pronašla svoje mjesto na tom zahtjevnom tržištu. Riječ je o jednoj od najznačajnijih tvrtki u hrvatskoj prehrambeno-prerađivačkoj industriji, koja prepoznatljivom kvalitetom pridonosi brendiranju hrvatskog proizvoda na svjetskoj razini– naglašava ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Japanci su poznati po tome da puno pažnje posvećuju baš svakom detalju. Izrazito su zahtjevni kad je u pitanju kvaliteta sirovine, obrada te pakiranje gotovih proizvoda, a iskazali su i preferencije za sirovinu domaćeg podrijetla. Stoga je, pored prilike za plasman visokovrijednih proizvoda na prestižno japansko tržište, ovaj izvoz i sjajna referenca za hrvatske proizvode i na drugim tržištima, stoji u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime