Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan na markama Bosne i Hercegovine

0
Komunalac add

Likovi Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana nalaze se na prigodnim poštanskim markama u izdanju Hrvatske pošte Mostar. Hrvatska pošta i Hrvatska pošta Mostar izdale su 30. travnja 2021. godine zajedničko izdanje posvećeno 350. obljetnici pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana. Na prigodnom bloku nalazi se slikarski motiv Otona Ivekovića „Oproštaj Zrinskog i Frankopana od Katarine Zrinski“. Autori marke su: Oton Iveković, Ivana Asić i Sabina Rešić. Veličina marki je 35,50 mm x 29,82 mm, odnosno bloka 112 mm x 73 mm. Zupčanje je češljasto, 14. Vrijednost maraka iznosi 1,80 konvertibilnih maraka. Naklada blokova iznosi 10 000 primjeraka. Hrvatska pošta Mostar tiskala je i omotnice prvog dana (FDC).

Međutim, prve prigodne marke Hrvatske pošte Mostar na kojima se nalaze Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan ugledale su svjetlo dana 30. travnja 2001. godine. Tada su izdane dvije prigodne poštanske marke kojima je bila obilježena 330. obljetnica smrti Petra Zrinskog i Frana krste Frankopana. Marke su dizajnirane prema motivu G. Bouttatsa. Veličina maraka je 25,56 x 35,50 mm, zupčanje češljasto 14, a tiskane su u tiskari Grafotisak i Gruda. Nominala maraka iznosi 0,40 konvertibilnih maraka. Arak ima 30 maraka, a naklada iznosi 50 000 nizova. Hrvatska pošta Mostar izdala je omotnicu prvoga dana i maksimum kartu.

Ova filatelistička izdanja spadaju u tematsku zbirku Croatica koja je sve popularnije tema među brojnim filatelistima u Hrvatskoj i susjednoj Bosni i Hercegovini. Obitelj Zrinski nalazi se na jugoslavenskim, hrvatskim, bosansko-hercegovačkim, mađarskim i turskim markama.

Podsjetimo na kraju, da su ove poštanske marke Hrvatske pošte Mostar, jedine marke koje su u inozemstvu posvećene jednom Vrbovčaninu, hrvatskom banu Petru Zrinskom.

 

Zdenko Brezarić

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime