Peskovečki most iz 19. stoljeća

0
Komunalac add

Prema katastarskim zemljovidima vidljivo je da je od druge polovice 19. stoljeća u uporabi bio drveni most od Peskovca preko rijeke Lonje prema Štakorovcu te da su izgrađeni drveni mostovi na trima peskovečkim potocima: Lukavcu, Gočki i Kalnovici. Drveni most preko rijeke Lonje srušio se 1977. godine. Iako su Peskovčani nakon toga u više navrata poduzimali akcije da se ponovo sagradi most preko Lonje, kod općinskih struktura u Vrbovcu nisu naišli na razumijevanje.

Tijekom 1900. godine u Peskovcu je izgrađeno pet betonskih mostova, i to tri preko potoka Lukavca, Gočke i Kalnovice te dva manja na križanju Peskovec – Lonjica i na križanju Peskovec – Negovec – Samoborec pa su time drveni mostovi otišli nepovratno u povijest. Gradnja betonskih mostova bila je od velike važnosti za ondašnji život Peskovčana kako bi mogli bez bojazni putovati zaprežnim kolima preko peskovečkih potoka.

Mostove je izgradilo Prvo Hrv. Slav. asfaltsko poduzetničtvo Zagreb. Sve se to odvijalo u vrijeme kad je načelnik općine Vrbovec bio Antun Slapničar koji se zalagao da se vrbovečki kraj izdigne iz općeg siromaštva. U to vrijeme mostovi su bili ukras sela u kojem, kao i cijelom vrbovečkom području, nije bilo betonskih ili asfaltiranih cesta. Most s betonskim lukobranima preko potoka Lukavca je i danas u prometnoj funkciji. S druge strane most na Gočki nije imao betonske lukobrane nego su između stupova bile ugrađene drvene grede. Taj je most 1976. godine srušen prilikom asfaltiranja Peskovca. Novi most na Gočki nije bio na građevinskoj razini prijašnjega jer su u potok postavljene dvije betonske cijevi. One su zbog čestog zatrpavanja granama i raznim smećem u prijašnjim vremenima postale uzročnice poplava u samom središtu sela. Kod mosta na potoku Gočka branici su konačno postavljeni 2017. godine.

Od tadašnjih pet mostova preživio je samo most preko Lukavca, a on ne predstavlja samo najstariju cestovnu građevinu, nego i općenito najstariji objekt u Peskovcu. Međutim, taj most koji je sagrađen u vrijeme Austro-Ugarske Monarhije krajem 19. Stoljeća, ujedno je i najstariji most na području grada Vrbovca. Na njemu su uočeni tragovi zuba vremena, koji je zahvatio vremešni most, star 122. godine. Stoga nije nevažno istaknuti da taj most ima značaj povijesno-kulturne baštine sela. Ali isto tako nužno je naglasiti da je potrebno pokrenuti uređenje peskovečkog mosta kako bio opet bio ukras sela.

Zbog povijesne važnosti i načina gradnje, bilo bi logično da peskovečki most pronađe mjesto u registru lokalnih kulturnih dobara grada Vrbovca. Napomenimo, da su Izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja grada Vrbovca iz 2008. godine u Peskovcu evidentirana sljedeća lokalno važna dobra, koja se u sklopu ovlasti lokalnih organa uprave štite mjerama: kapela Majke Božje Karmelske (1912.) i drveno raspelo (1902.).

 

Zdenko Brezarić

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime