Peskovečki fašnik Vas zove u okružje svoje

0
Komunalac add

Peskovčanke i Peskovčani vas zovu da se pridružite fašničkom ludovanju u subotu 18. veljače 2023. godine. Okupljanje maškara ispred vatrogasnog doma u Peskovcu počinje točno u podne u 12,00 sati, a fašnička povorka kreće u 12,30 sati. U organizaciji Mjesnog odbora i DVD-a Peskovec bit će raznih iznenađenja pa tako svakako dođite i zabavite se u Peskovcu u kojem se nudi izvrsna kapljica, krafne, naresci te zabava do jutarnjih sati. Dakako, da se podrazumijeva i organizirano tradicionalno suđenje fašniku za njegova nedjela i još puno toga…

Peskovečki fašnik iz 1948. godine.

Peskovčani su od davnina njegovali fašničku tradiciju organiziranja kostimiranih grupa tijekom svečanog razdoblja prije korizme. U prijašnjim bi vremenima putovali konjskim zapregama ili traktorima po obližnjim selima. Organizatori fašničkog druženja bili su ranije članovi Mjesne zajednice Peskovec, vatrogasci, omladina i pripadnici inih organizacija pa je tako ostala u sjećanju i peskovečka povorka iz 1976. godine u Vrbovcu.

Peskovečki fašnik iz 1991. godine.

Ogranak HDZ-a Peskovec organizirao je u veljači 1991. godine fašnik u kojem su sudjelovali mnogi mještani. Posebno je to fašničko druženje ostalo u sjećanju mladeži jer se barem na trenutak potisnula sve jača tjeskoba povezana s mogućnošću izbijanja ratnog sukoba. KUD Peskovec bio je organizator fašnika koji su se održali 1997. i 1998. godine kad je maskirana povorka u pratnji peskovečkih muzikaša obišla selo. Maškare su plesale, uveseljavale žitelje na različite načine, a potom je ispred društvenog doma bilo upriličeno suđenje fašniku, tj. njegovo spaljivanje.

Peskovečki fašnik iz 1998. godine.

Tradicija održavanja fašnika je opet obnovljena prije par godina kad su vesele maškare obišle Peskovec i Lonjicu uz krabuljni ples, pjesme i opće veselje zaboravile na sve brige svijeta i okolice.

Peskovečki fašnik iz 2020. godine.
Peskovečki fašnik iz 2020. godine.

 

Zdenko Brezarić

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime