Peskovečki fašnik u ozračju “ljubavi na selu”

0
Komunalac add

U subotu ispred Vatrogasnog doma okupile su se vesele mašakare iz Peskovca. Odred posebno maskiranih specijalaca stigao je iz susjednog Negovca, zadužen za sigurnost svih maskiranih i svih sudionika Peskovečkog fašnika. I potom je započelo fašničko norenje pa su maškare „zarobile“ predsjednika Mjesnog odbora Peskovca Marka Nevolića i predsjednika DVD-a Peskovca Siniše Jagatića, preuzele ključeve vatrogasnog doma i uspostavile svoju Fašničku republiku.

Fašničke snage su još prije početka fašničkog veselja riješile sve muke princu Fašniku kojeg su proglasile krivim za sve demografske probleme u Peskovcu, a i u cijeloj hrvatskoj državi.

Fašničko veselje je bilo u znaku “Ljubavi na selu” koju su pratile mlada, baba, fratar, u mirazu kravica, ali i varoški sudac, klencari i klencarice i drugi kićeni svati. Sve je bilo usmjereno da među peskovečkim starim i mladim dečkima mlada pronađe ljubav svog života i vlastiti dom i da se demografski obnovi život u selu. Bilo je u tome raznih načina i oblika snubljenja pa je cijela vesela fašnička družina prije svega nudila obilje smijeha, zezancije, pošalica, razuzdanog plesa i neartikuliranih uzvika. No, na kraju kako to već u životu biva, umjesto da mlada nađe svoga mladog, ljubav je na selu našla baba.

Uz raspojasani i ludi glazbeni ritam maškare su obišle Peskovec gdje su ih Peskovčanke i Peskovčani, kako se i šika po staroj dobroj navadi darivale rakijom, vinom, sokom, pivom, krafnama, kolačima, raznim vrstama narezaka i sireva. No, svemu tome bilo je najvažnije druženje, kanula je i pokoja suza, ali sve to bilo začinjeno neskrivenim veseljem, „radošću“,„lipotom“ i gostoprimstvom široke duše i velikog srca. Fašničke postaje bile seorganizirane diljem Peskovca kod obitelji: Zlatice i Vladimira Mede Jagatića, Ivane i Ivana Brezarića, Zlate i Vladimira Lisičaka, Ljubice i Tomislava Bece Bencarića, Božice i Stjepana Forgača, Zdenke i Nikole Bencarića, Gordane i Mladena Kittela, Nade i Marijana Pavečića, Zlate i Drage Bencarića, Denisa i Darija Bencarića, Ljerke i Damira Pavečića, Kristine i Željka Lisičaka, Dragana Blaževića, Kolića…

Poslije napornog obilaska Peskovca na središnjem peskovečkom trgu upriličen je govor zašto su ranije spalili Fašnika. Još jednom je ponovljeno da i nije mogao izbjeći svoju tragičnu sudbinu jer je jedini i glavni krivac katastrofalno lošeg uroda grožđa i ljetine u 2023. godini. Međutim, isto tako je više puta bilo istaknuto da je Fašnik isključivi krivac da se u Peskovcu mladi dečki i cure i dalje ne žene i da se taj problem mora pod hitno i bez odugovlačenja početi rješavati odmah i sada.

 

Poslije svih ceremonijalnih protokola bilo je posrnuća u specijalnim fašničkim snagama osiguranja, koja su doduše kratko trajala, pa je bio brzo ponovo uspostavljen red u Fašničkoj republici. Iako je ove godine bio manji broj maškara zbog kišnog vremena, Peskovec se još jednom potvrdio kao mjesto u kojem nikakvo vrijeme ne može spriječiti održavanje tradicionalnih običaja vrbovečkog kraja.

 

Zdenko Brezarić

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime