Parkirate li na mjesta označena za invalide?

0
Komunalac add

Diljem svijeta sutra se obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Osnovni cilj obilježavanja je poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom, ublažavanje posljedica socijalne isključenosti, kao i senzibiliziranje javnosti na prisutnost osoba s invaliditetom u zajednici i probleme s kojima se svakodnevno susreću.

Jedan od velikih problema je i nepropisno parkiranje na označenim parkirališnim mjestima za osobe s invaliditetom. Službenici PP Vrbovec sutra će pojačano nadzirati parkiranje vozila na mjestima označenim za invalide. Iz Ureda pravobranitelja za osobe s invaliditetom upozoravaju da građani često parkiraju na takvim mjestima, a da nemaju na to pravo. Osobe koje se kreću uz pomoć kolica nemaju mogućnost korištenja javnog prijevoza te su prisiljene koristiti automobil. Potrebno im je parkirališno mjesto koje će biti što bliže odredištu i adekvatno označeno kako bi mogli nesmetano izaći iz vozila i obaviti određene poslove. Mnogi od njih zbog zauzetih označenih mjesta često se vraćaju domovima neobavljena posla upravo zbog kršenja njihovih prava – poručuju iz Ureda.

U mnogim su hrvatskim gradovima na inicijativu udruga osoba s invaliditetom provedene akcije protiv nepropisnog parkiranja na označenim mjestima. I ove godine Ured pravobranitelja za osobe s invaliditetom moli gradove i policijske postaje da češće provode kontrole tko se parkira na označena mjesta za osobe s invaliditetom i da se propisno kazne novčano, ali i premještanjem automobila odnosno oslobađanjem označenog parkirališnog mjesta.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime