Park obitelji Klemeš

0
Komunalac add

Na križanju Ulice Tituša Brezovačkog, Valentinove i Zleninske ulice prije 20 godina obitelj Franciske i Đure Klemeša izgradila je obiteljsku kuću uz koju su zasadili park prepun različitog drveća, grmlja, voćki i cvijeća.

Na okućnici površine oko 2000 kvadrata narastao je park kojeg unazad dva desetljeća njeguje obitelj Klemeš, a park je sve poznatiji u susjedstvu, ali i među putnicima, šetačima te slučajnim prolaznicima. Međutim, park su kao svoj novi dom prepoznale i brojne životinje od raznih ptica, sisavaca, kukaca i gmazova. Prve biljke posadio je Željko Bobanović, a dalje su Franciska i Đuro predano radili na izgradnji hortikultiralnog pejsaža i tako oplemenili svoj životni okoliš, ali i uljepšali Ulicu Tituša Brezovačkog. Bračni par Klemeš uživa u uređenju parkovnog prostora u kojem nastoje oblikovati prostor prema svome viđenju kako bi okućnica/dvorište imalo veću estetsku, stilsku i umjetničku vrijednost.

U parku je posađeno više od 50 različitog drveća; od breza, čempresa, javora, cedra, smreka, vatrenog trna, jorgovana pa do ljekovitog, aromatičnog i ukrasnog bilja. Specifičnost parka je ginko (Ginkgo biloba), živi fosil koji potječe još iz vremena dinosaura, prije evolucije cvjetnih biljaka. Dakako, tu se nalazi raznovrsno cvijeće posađeno u lončanice ili uz samu kuću, kao i voćke od breskvi, jabuka, kruški, lješnjaka, oraha i slično. Pored toga uređeni su i mini kamenjari u kojima su posađene razne minijaturne biljke. Posebnost parka je jato patki (indijske trkačice) koje kao čuvari patroliraju prostranim zemljištem i nemilice se obrušavaju na puževe i ostale nametnike, koji su prijetnja pojedinim biljnim vrstama. Uz njih, veliki životni prostor je pronašao i pas Keni, koji zajedno s njima stoji na braniku parka.

Očito je da bračni par Franciska i Đuro Klemeš uživaju u formiranja ovog posebnog parka te njegovanju svijeta flore oko svoje obiteljske kuće.

Imamo veliko dvorište i volimo biljke. Krenuli smo s pokojim drvetom, a kroz godine se broj povećavao. Uglavnom su to naše, autohtone biljke, koje ne zahtijevaju posebnu njegu i tretman, ali su lijepe i uživamo u njima. I dalje se veselimo uređivanju parka te sadnji pokoje nove biljke. Park je velika obaveza, ali pruža i veliku radost. Od ranog proljeća do kasne jeseni stalno mijenja svoje lice, svakih nekoliko dana procvate druga biljka. Užitak je gledati mnoštvo nijansi zelene boje, a u jesen žute crvene i smeđe i opuštati se uz cvrkutptica – naglašava bračni par Klemeš.

U Vrbovcu postoji niz malih obiteljskih parkova koji ukrašavaju grad poput prelijepih oaza zelenila i sigurnog staništa za mnoge životinjske vrste. Obitelj Klemeš u Ulici Tituša Brezovačkog 2 pokazuje da se rodni grad voli i sadnjom i uređenjem biljnog svijeta te tako vlastitim primjerom promoviraju Vrbovec u zeleni grad u kojem stanovnici ulažu mnogo životne volje i energije da svoje okućnice i dvorišta pretvore u nešto posebno i jedinstveno. Iako je park obitelji Klemeš prije svega oživotvoren prema njihovim idejama i za vlastite trenutke radosti, sreće i veselja, neminovno je da park koji svake godine sve više buja, raste i množi se novim biljnim vrstama postaje i neodvojiv dio vrbovečke priče u kojem se kvaliteta života ogleda i kroz razne ekološke aktivnosti na zaštiti autohtonih biljnih vrsta vrbovečkog kraja. Neosporno je kako je parkovno uređenje vlastitog prostranog dvorišta obitelji Klemeš postala jedna od prepoznatljivosti i ures Ulice Tituša Brezovačkog, a time i Grada Vrbovca.

Zdenko Brezarić

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime