Paola Prskalo: „Ljubav prema konjima traje od djetinjstva!“

0
Komunalac add

Konji su neizostavni dio turističko-kulinarske manifestacije “Kaj su jeli naši stari”. Podsjećaju na nekadašnja vremena kada su bili nezamjenjivo blago svake seljačke obitelji. Nekada je bio nezamisliv život bez konja, koje su kasnije zamijenili traktori, a danas predstavljaju ponos i neprocjenjivo blago svakog zaljubljenika u konje i općenito u domaće životinje. Konjske kočije ili zaprege su sastavni dio turističko-kulinarske manifestacija “Kaj su jeli naši stari” koje i dalje evociraju i mame uzdahe starijih naraštaja na prošla vremena. Članovi Konjogojske udruge Vrbovec i dalje njeguju ljubav prema konjogojstvu i tako iz godinu u godinu i dalje uveseljavaju najmlađe, ali i sve posjetitelje smotre starinskih jela u Vrbovcu.

Paola Prskalo dvadesetogodišnja studentica iz Graberca progovorila je o svojoj ljubavi prema tim divnim i plemenitim životinjama. – Studentica sam Visokog učilišta u Križevcima i to je eto bila odluka za upis baš radi konja. Članica sam Konjogojske udruge Vrbovec i Ženske konjičke garde Vrbovec. Moja ljubav prema konjima traje cijelog mog života, ali moji prvi trenuci u sedlu počeli su s moje nepune četiri godine, kada mi je djed kupio prvog ponija Vihora. Meni su konji jednostavno sve u životu i sve šta mogu dajem za njih, ali najviše za moju kobilu Silu koja je već četiri godine moja snaga i moja najveća ljubav. Kobila je pasmine gidran, te svakodnevno druženje s njom ispunjava mene, kao i nju. Uz nju imam kod kuće i konje hrvatskog hladnokrvnjaka i hrvatskog posavca, ali ipak Sila ima posebno mjestu u mom srcu te to ne mogu usporediti s ničim drugim – ispričala je Paola.

Poseban je osjećaj koji mogu shvatiti samo jahači i oni veliki ljubitelji konja. – Kada sjedneš u sedlo i odeš na teren jednostavno zaboraviš na sve probleme i sve one teške trenutke, te ti sve ima ljepši smisao i sve je nekako pozitivnije. Razlog dolaska na manifestaciju Kaj su jeli naši stari je da ljudi vide i probaju jahati konje, jer su i oni dio tradicije koja se ne može također vidjeti svaki dan i bilo gdje, a sudjelujem na skoro svakoj manifestaciji, događanju ili okupljanju konjara. Nakon završetka studija, nadam se da će moj budući posao biti usko povezan sa konjima – dodaje Paola.

Prošlog tjedna smo jahali na Mariju Bistricu što je najduži teren kojeg odradimo u godini. Najavljujem odmah naše projahivanje u Vrbovcu 17. rujna 2023., gdje se nadamo što većem odazivu jahača, zaprega, ali i posjetitelja – poručuje na kraju.

Zdenko Brezarić

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime