Ovogodišnji „Ivan Šibl“ Darku Dovraniću

0
Komunalac add

Ovogodišnji Dan HRT-a obilježen je prije nekoliko dana tradicionalnom dodjelom godišnjih nagrada javne radiotelevizije. Najvažniju, nagradu ”Ivan Šibl” za televiziju, dobio je novinar, urednik i redatelj Darko Dovranić, a za radio Dubravka Družinec Ricijaš, doajenka Drugog programa Hrvatskog radija.
Ove dvije nagrade, koje nose ime narodnog heroja i nekadašnjeg direktora RTZ Ivana Šibla, dodijeljene su kao nagrade za životno djelo najistaknutijim imenima dva glavna medija – radija i televizije.

Pa, tko je Darko Dovranić? Rođeni Zadranin, profesor komparativne književnosti i filozofije, još je 1985. godine počeo raditi na HTV-u kao novinar – honorarac za Zagrebačku panoramu. Ubrzo je pokazao sklonost prema reportaži i dokumentarizmu, što će i obilježiti njegov kasniji opus. Godine 1989. godine za „Program plus“ radio je serijal od 6 epizoda „Izrael izbliza”, a potom serijal „Kult mjesta”, ali i povijesni dokumentarac „Emilij pl. Laszowsky”.

Foto: Dario Njavro za HRT

Još 1990. godine Dovranić radi kao novinar u informativnom programu, a kao ratni izvjestitelj uključuje se tada u rat za slobodu. I tu počinje i njegov impresivni ratni put. Prvi je, tako, izvjestio o početku agresije JNA na Borovo Naselje, prvi je kukuruznim putem ušao u okupirani grad, a kao posljednji HTV-ov čovjek izlazi iz Vukovara 28. rujna 1991. godine. Dalje ide Bjelovar, Virovitica, Grubišno Polje i prati akciju „Otkos 10“, da bi pad Vukovara dočekao u Vinkovcima. Za Informativni program HTV-a radi dokumentarac „100 dana Vukovara”. Vrlo brzo proizveo je i dokumentarni film „Vitez u bijelom – dr. Juraj Njavro“, nakon čega godinu dana kao novinar prati rad UNPROFOR-a u Hrvatskoj.

Od ratnog se reporterstva oprašta 1993. godine nakon operacije “Maslenica“, kada kao prvi s ekipom pod granatama prelazi pontonski most i šalje sliku u svijet. Za svoj dotadašnji rad dobio je „Spomenicu 1990“ , „Spomenicu Domovinskog rata“ i medalje „Bljesak” i „Oluja”.
Radeći u Dokumentarnom programu posebno ga okupljaju teme iz Domovinskog rata (više od pola od 120 naslova iz njegovog opusa vezano je uz Domovinski rat). Posebnu cjelinu sačinjavaju filmovi o Vukovaru ( „Vukovarski poliptih” u 6 epizoda), o Blagi Zadri, dr. Vesni Bosanac, dr. Juraju Njavri, pukovniku Ivanu Grujiću, posljednjem zatočeniku srpskih logora Frenkiju Petriću i proboju iz okupiranog Vukovara. Nakon „Bljeska” radi film „Ratni zločin-logor Bučje”, te još nekoliko dokumentaraca s pakračkog područja. Neposredno pred „Oluju” radi film „Križ moje braće”, a po okončanju operacije dvodjelni prikaz „Ljubim to suro kamenje”.

Foto: Dario Njavro za HRT

Uz Domovinski rat svakako se veže i serijal „Hrvatska policija u Domovinskom ratu” te pojedinačni naslovi „Velike pobjede Domovinskog rata – Otkos 10”, „4. GBR – Pauci”, ”112. Zadarska brigada”, ”Andrija Matijaš Pauk”, „Junaci hrvatskog Pounja – Mile Blažević Čađo”, ”Izdrži prijatelju, stižem – Damir Tomljanović Gavran”, a i „Pucanj u istinu – Žarko Kaić”. Poseban opus čini njegov političko-povijesni serijal „Olovne godine“.

Nagradu sam posvetio svim svojim suradnicima, točnije snimateljima i montažerima, jer ovo je i njihova nagrada. Ponosan sam, jer svoj radni vijek nisam potratio uludo – rekao je Dovranić povodom dodjele ove nagrade.

Darko Dovranić dobitnik je i međunarodnih nagrada u Washingtonu i Brazilu za film “More u pogledu“, u Rimu za “Križ moje braće“ i za vojni dokumentarac. Posebno je zaljubljen u more i Velebit, kojima je posvetio niz putopisno-poetskih priča. Vrbovčani i Presečani će se prisjetiti da je Darko Dovranić autor i polusatnog dokumentarca “Kamenička vuzmica“, koji govore o uskrsnim običajima ovoga kraja.

Darko je sa svojom obitelji već dvadesetak godina i naš sugrađanin – živi u Kamenici.
Najiskrenije čestitke kolegi Darku na „Šiblu“. Zaslužio ga je.

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime