Otvoreno Vodocrpilište Kosnica koje će vodom opskrbljivati istok Zagrebačke županije

0
Komunalac add

Svečano je otvoreno Vodocrpilište Kosnica izgrađeno u sklopu 93,85 milijuna eura (bez PDV-a) vrijednog projekta Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije Zagreb-Istok. Iz vodocrpilišta će se voda novoizgrađenim magistralnim cjevovodom Kosnica – Hrušćica distribuirati dalje u vodoopskrbni sustav prema gradovima Vrbovcu, Ivanić-Gradu, Sv. Ivanu Zelini, Dugom Selu te okolnim općinama.

Izgradnja novog vodocrpilišta Kosnica započela je početkom 2020. godine, a radovi su uključivali gradnju vodocrpilišta sa svim pratećim objektima. Sastoji se od glavne upravljačke zgrade, tri bunarske komore, klor stanice, vanjske i unutarnje transformatorske stanice, te ostale prateće infrastrukture kao što vanjska i interna odvodnja, interna vodoopskrbna i hidrantska mreža, interne prometnice, niskonaponska mreža, vanjska rasvjeta i elektronička komunikacijska infrastruktura. Za potrebe spajanja crpilišta sa sustavom izvršeni su i radovi na mikrotuneliranju – bušenju tunela ispod rijeke Save koji su bili tehnički najosjetljiviji dio projekta.

Vodocrpilište je u rad pustio ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan koji je istaknuo kako je do 2016. do 2024. godine u projekte vodnog gospodarstva ukupno uloženo 4,4 milijarde eura, a od toga iznosa po jedinicama lokalne/regionalne samouprave gotovo 486 milijuna eura se odnosi na Zagrebačku županiju.

Župan Stjepan Kožić podsjetio je kako je Zagrebačka županija prva i jedina u Hrvatskoj sva postojeća trgovačka društva, koja su na istočnom dijelu županije obavljala usluge javne vodoopskrbe i odvodnje spojila u jedno jer je to bio jedini način kako uspješno zatvoriti, i kadrovski i financijski tako veliki projekt. – Trebalo je napraviti 316 kilometara novog cjevovoda, 15 crpnih stranica, 5 vodotornjeva, niz rekonstrukcija postojećeg sustava da bismo došli do dozvola i danas pustili ovo vodocrpilište u pogon i bili sigurni da će to područje biti opskrbljeno pitkom vodom. Naše općine Preseka i Farkaševac nisu imale niti jednog metra javnog vodoopskrbnog sustava, a danas smo u situaciji da je ukupno područje istoka pokriveno mrežom – rekao je Kožić.

Ovo je voda besprijekorne kakvoće, nju nije potrebno prerađivati, samo uz dezinfekciju ide ravno ka potrošačima. – Osam metara ispod rijeke Save izbušili smo poseban hidrotehnički tunel i u konačnici osigurali sigurnost vodoopskrbe za više od stotinu tisuća ljudi – istaknuo je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Vodocrpilište Kosnica može opskrbljivati čitav istog Zagrebačke županije pitkom vodom, naglasio je direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije Tomislav Masten. – Naravno možemo i dio tih kapaciteta preko 200 litara isporučiti i Zagrebu ako se pokaže potreba – rekao je Masten.

Projekt Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije Zagreb-Istok financiran je sredstvima iz Kohezijskog fonda, vlastitih sredstava VIOZŽ, Republike Hrvatske i Hrvatskih voda.

(Foto: Zagrebačka županija)

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime