Otvorenje izložbe slika Marije Lopac

0
Komunalac add

Sutra, 27. siječnja u 19 sati u Maloj galeriji Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec održat će se otvorenje izložbe slika Marije Lopac pod nazivom „Nastavak“. Otvorenje izložbe održava se u sklopu programa povodom „Noći muzeja“. Riječ je o autorici koja mnogo putuje azijskim zemljama što se odrazilo i na njezino stvaralaštvo.

Autorica teksta deplijana izložbe Maja Flajsig napisala je kako je tradicionalna tehnika bojanja i ukrašavanja tkanine pomoću voska prisutna u jugoistočnoj Aziji i indijskom potkontinentu Mariji Lopac poslužila kao inspiracija za invenciju tehnike koja će odgovarati njenom uobičajenom načinu rada. – Autorica je tehniku karakterističnu za stvaranje na tkanini prevela na papir i time se poigrala s nekim njenim odlikama. S jedne strane, ekspresivno slikanje na slojevima voska vrlo je eksplicitno slikarski čin, dok je aplikacija voska, anticipiranje krajnjeg rezultata i naposljetku dizanje voska i otkrivanje konačnog rada, čin koji se svojom logikom može tumačiti kao grafički – naglašava Flajsig.

-Riječ je o radovima kombinirane tehnike, ali većinom batik na papiru. Ova se tehnika zasniva na slikanju bojom i voskom. Stavljate vosak na površinu koju želite zaštititi te onda zapravo cijeli papir premazujete najsvijetlijom bojom do najtamnije. Sama izrada ovakvih radova dosta dugo traje. Također, veoma je popularna na platnu. Moja varijanta zasniva se na batiku na papiru – istaknula je autorica izložbe.

Inspiracija za radove koje će posjetitelji moći vidjeti potekla je upravo s brojnih putovanja na kojima je autorica bila. Također, živjela je u Vijetnamu i Indiji. – Veoma volim putovanja još odmalena jer sam često putovala s majkom. Nakon završenog fakulteta otkrila sam varijantu umjetničkih rezidencija. Tih su se godina nudile brojne rezidencije u Aziji. S obzirom da volim putovati to mi je bila idealna kombinacija spojiti putovanje i rad. Zadnje sam živjela u Indiji pa je stoga na mojim radovima prisutna simbolika prirode te primjerice slonovi koje oslikavam čisto plošno – rekla je Lopac.

Izložba „Nastavak“ u Maloj galeriji POU Vrbovec bit će otvorena do 10. veljače 2023. godine.

Inače, Zagrepčanka Marija Lopac 2009. godine diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Ines Krasić. Velika je zaljubljenica u putovanja, koja su i obilježila njezinu karijeru u kojoj se strast za putovanjima neprekidno isprepliće s onom za umjetnošću. Marija Lopac sudjelovala je u nizu umjetničkih rezidencija u inozemstvu (Tajland, Vijetnam, Francuska, Belgija, Island, Sardinija, Kina, Indija) koje su puno utjecale na njezino poimanje umjetnika, umjetnosti i utjecaja koje umjetnost ima na zajednicu.

Autorica je i voditeljica projekta „Open space – art eco residency“, zahvaljujući kojemu je u Hrvatskoj boravio i izlagao veliki broj stranih umjetnika. Autorica je i kustosica programa projekta „The Other side project“, u sklopu kojega svake godine jedan vijetnamski umjetnik ima izložbu u Hrvatskoj, a hrvatski umjetnici predstavljaju se na grupnoj izložbi („Memories“) u inozemstvu (Vijetnam, Indija, Japan). I sama autorica dugo je boravila u Vijetnamu za koji ju vežu posebne veze, a čiju kulturu i umjetnost iznimno cijeni.
Danas živi i radi u Zagrebu.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime