Otvorenje izložbe radova ilustratorice Vendi Vernić

0
Komunalac add

Udruga Artoratorij poziva na otvorenje izložbe radova najistaknutije mlade hrvatske ilustratorice Vendi Vernić. Otvorenje izložbe pod nazivom “Saturn na zimskom kupalištu Budućnost” održat će se u ponedjeljak, 27. studenog u prostoru Udruge Artoratorij (ulica Matije Gupca 3, Vrbovec) s početkom u 18 sati.

Izložba ostaje otvorena do 23. prosinca ove godine. To je ujedno i posljednja izložba u Izložbenom programu Udruge Artoratorij za 2023. godinu koji podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Zagrebačka županija i Grad Vrbovec.

U ovoj nas seriji radova u formi malih knjižica – crteža pod nazivom Saturn na zimskom plivalištu Budućnost autorica poziva na traženje i razmišljanje o konceptu vremena koji često nazivamo – budućnost. Polazeći od sebe i realnosti koja ju okružuje, pokušava istražiti i suočiti nespojivo stanje kolektivnog i kroničnog straha, melankolije i tjeskobe sa memorijom jednog mjesta koje u sjećanjima generacija predstavlja vječno utočište bez upliva nepoželjnih situacija i okolnosti. Inspiraciju za mjesto jedne takve radnje pronalazi u jednom stvarnom zimskom plivalištu čija imaginarna nadrealna vizija postaje mjesto generacijskog susreta u zajedničkom prostorno-vremenskom okviru.

Prema riječima autorice spajanjem činjeničnog i subjektivnog doživljaja stvoreno je mjesto koje odražava stanje nepromjenjivosti, depresije i stagnacije, pozivajući se i u samom nazivu na simboliku planeta Saturna. Prevladavajući osjećaji nevjerice, nesigurnosti i razočaranja direktno upućuju na traženje utjehe u prošlosti, nostalgiji, pa ipak dovodeći do ironije idealizaciju prošlosti. Simbolika i vještina autoričinog rada počiva u detalju, zamrznutom slikom u pokretu koji iza statičnosti situacije skriva životnost i naviješta čitav spektar radnji koje se dešavaju iza našeg pogleda. Umijeće stvaranja dinamike statičnim elementima, sekvence i skrivena značenja bogata asocijacijama, razigranost motiva dječje vedrine a zapravo intelektualno razrađenih i pomno biranih, odlika su slojevitosti autoričinog izraza.

U opisu svoga rada ističe pojam entropije koji označujući mjeru nereda jednog društvenog sistema pojmovno duboko zadire u denotiranje šire socijalne slike. Takva dijagnostika stanja smanjene energije koja je suprotna napretku i stremljenju ka napredovanju, savršeno opisuje kako egzistencijalno, tako i psihološko stanje mjesta u kojem se ne nazire pogled u bolju – Budućnost, ističe u opisu izložbe Jelena Mayer, mag. hist. art.

Inače, Vendi Vernić (1991., Zagreb) djeluje kao ilustratorica, dizajnerica i vizualna umjetnica. Dobitnica je IX International Award for Illustration Bologna Children’s Book Fair – Fundación SM (2018.) za samoiniciranu seriju ilustracija prema priči “Krokodil” F. M. Dostojevskog. Na Bijenalu ilustracije Bratislava 2023. osvojila je međunarodnu nagradu BIB Plaque za ilustracije u slikovnici “Luda kuća” Sanje Lovrenčić. Među ostalim priznanjima ističe dvije nagrade “Grigor Vitez” i tri nagrade “Ptičica” za ilustraciju, te nagradu “Ovca u kutiji” za najbolju hrvatsku slikovnicu. Održala je više samostalnih izložbi u Zagrebu, Varaždinu, Ljubljani, Moskvi, Bologni, Tokiju, i Seulu, te sudjelovala na dvadesetak žiriranih grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime