Otvorenje izložbe grupe INFRA “Umjetnost između stvarnog i digitalnog svijeta”

0
Komunalac add

Predavanje i otvaranje izložbe grupe INFRA pod nazivom „Umjetnost između stvarnog i digitalnog svijeta“ održat će se u četvrtak, 21. travnja u Pučkom otvorenom učilištu Vrbovec s početkom u 19 sati. Predavanje i otvaranje izložbe bit će u dvorani, a izložba će se razgledati u Maloj galeriji učilišta. Predavačice su Jana Žiljak Gršić i Sanda Stanaćev Bajzek. Izložba će biti otvorena do 5. svibnja 2022. godine.

Inače, grupa INFRA osnovana je 2019. godine te ju danas čini jedanaestero umjetnika. Grupa je ime dobila po infrared slikarstvu. Povezivanjem znanosti i umjetnosti, prije dvanaest godina nastao je višeslojni uradak teško vidljiv prostom oku, no vidljiv infra-crvenoj kameri, tzv. „infrared slika“. S njom nastaje i novo slikarstvo kao izraz prijelaza između dvaju svjetova – vidljivog i nevidljivog, stvarnog i iluzornog, egzistencije koja se oslobodila zakonitosti ovoga svijeta.

Umjetnici su su prilagodili infrared metodu svome likovnom izričaju. Počinju slikati bojama kontroliranog pigmenta od kojih neke ne vidimo prostim okom. Skrivajući nam, a potom nam kamerom razotkrivajući što su to „sakrili“ u dijelu nama nevidljivog spektra. Tako boja prestaje biti tek estetska činjenica, fizikalno-kemijska smjesa uobličena u neku formu, već nam optička manipulacija očitovanja njezina spektra omogućava stvarati nova dvostruka obličja – stoji u katalogu izložbe.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime