Otvorenje grupne žirirane izložbe “ISKRA”

0
Komunalac add

U ponedjeljak, 11. srpnja s početkom u 19 sati održat će se svečano otvorenje grupne žirirane izložbe „ISKRA“ u prostoru Udruge Artoratorij (Ulica Matije Gupca 3, Vrbovec), nakon čega slijedi domjenak i razgled drugog dijela izložbe u Narodnoj knjižnici Vrbovec (Trg Petra Zrinskog 7, Vrbovec).

Podsjetimo, u organizaciji i na inicijativu udruge Artoratorij osmišljena je grupna žirirana izložba „ISKRA“ koja naglasak stavlja na bogatu povijest grada Vrbovca primarno kroz istraživanje djelovanja značajne književnice i prevoditeljice Štefe Iskre Kršnjavi koja je djelovala pod pseudonimom Iva Rod. Selekcija pjesama iz dvije zbirke Ive Rod: „Pjesme I“ 1905. i „Pjesme II“ 1912. godine čini temelj i polazište za niz bogatih, raznovrsnih i inspirativnih vizualnih interpretacija kojima su se likovni umjetnici iz cijele Hrvatske odazvali na javni poziv za sudjelovanje na izložbi.

Stručni žiri u sastavu Sonja Švec Španjol, kustosica izložbe, mag.hist.art.; Verena Jakuš, osnivačica i predsjednica Udruge Artoratorij, mag.art. i Ivan Mak, suosnivač i tajnik Udruge Artoratorij, mag.educ.art odabrao je 23 od ukupno 45 prijavljenih autora za sudjelovanje na grupnoj izložbi ISKRA. Na izložbi sudjeluju: Sandra Abou Abdo, Margareta Belančić, Ana Bušalić, Barbara Cetina, Andrea Cihlar, Lea Čeč, Larisa Dragelj, Damir Facan-Grdiša, Jasmina Jakopanec, Koraljka Jukić, Vanda Jurković, Martina Kamenečki, Kristina Kinkela Valčić, Krešimir Kveštek, Sara Maksimović, Kate Mandarić Erceg,Vlasta Pastuović Aleksić, Stanka Pinjuh, Darija Stipanić, Željko Subić, Ana Šesto, Dominik Višnjić i Nevena Živić.

Na izložbi sudjeluje ukupno 23 umjetnica i umjetnika s 27 selektiranih radova. Zastupljeni su autori iz različitih dijelova Hrvatske (Vrbovec, Zagreb, Split, Osijek, Rijeka, Varaždin, Kastav, Opatija, Zaprešić, Viškovo, Kastav, Opatija, Donje Vratno) i različitih generacija – od studenata likovnih akademija do umirovljenih umjetnika. Od 11 ponuđenih pjesama Ive Rod selektirane umjetnice i umjetnici intuitivno su odabrali upravo one koje su prepoznali kao poticaj za vlastito stvaralaštvo.

Gotovo sve selektirane pjesme poslužile su kao inspiracija za najrazličitije interpretacije realizirane u rasponu od klasičnih medija poput crteža, grafike, slikarstva i fotografije pa sve do objekata, prostornih i interaktivnih instalacija. I dok su pojedini autori odabrali jedan stih ili segment pjesme koji ih je inspirirao, drugi su više različitih pjesama interpretirali unutar jednog rada ili su pak nakon pomnog istraživanja lika i djelovanja Ive Rod sve doživljeno, proživljeno i spoznato objedinili i izrazili u jednom djelu.

Zanimljivost izložbe leži u činjenici da je poveći broj autora povukao paralelu s današnjim vremenom i okolnostima u kojima živimo te našao poveznice s problemima s kojima se Iva Rod suočavala kako u privatnom tako i u profesionalnom životu. Koliko je poezija Ive Rod bila poticajna za autore potvrđuje i činjenica o raznolikosti interpretacija – i kroz odabir medija i tehnike (fotografija, bakropis, ugljen, tuš, akvarel, pastel, akril, ulje, kolaž, mozaik, glina, drvo), ali i sadržajno – od figuracije (portret, pejzaž…) do apstrakcije.

– Izložba ISKRA u fokus stavlja značajan doprinos Ive Rod kulturi, obrazovanju i umjetnosti grada Vrbovca, a selekcijom pjesama iz njezine dvije zbirke ukazuje se na važnost poezije koja je nažalost danas vrlo često marginalizirana i zaboravljena, posebice među mlađim naraštajima. Poezija kao vrelo ljepote i bogatstva riječi, nevjerojatnih mogućnosti izražavanja kroz stilske figure, ritam, zvukovne strukture, jezične inovacije, ali i arhaizme pretače se u linije, boje, plohe i forme predstavljenih likovnih radova. Sinergija riječi i likovnosti stvorila je jedinstveni umjetnički doživljaj koji nudi novi pogled na lik i djelo Ive Rod, ali i upoznaje nas s djelovanjem i razmišljanjima suvremenih likovnih umjetnica i umjetnika kroz bogatstvo raznolikih likovnih izričaja inspiriranih jezičnim bravurama, ali i emocijama književnice. Za kraj, uz citat jedne od predstavljenih autorica na izložbi koja pojašnjava kako je „radu dala naziv Iskra u svemiru jer uistinu vjeruje da svatko do nas „zaiskri“ svojim životom i bez obzira što život sam po sebi kratko traje, svatko od nas ostavi trag“ toplo se nadamo da će lik i djelo Štefe Iskre Kršnjavi, ali i svih zastupljenih likovnih umjetnica i umjetnika na ovoj izložbi ostaviti inspirativan trag u vama i potaknuti vas da u različitim vidovima umjetnosti pronađete svoju jedinstvenu iskru tj. poticaj za vlastito djelovanje – kaže u predgovoru izložbe kustosica Sonja Švec Španjol, mag.hist.art.

Izložba ostaje otvorena do 14. kolovoza 2022. godine i može se pogledati u prostoru Narodne knjižnice Vrbovec u ljetno radno vrijeme knjižnice: ponedjeljak 11,00 – 19,00h; utorak 7,30 – 15,00h; srijeda 7,30 – 15,00h; četvrtak 7,30 – 15,00h; petak 7,30 -15,00h te u prostoru Udruge Artoratorij prema dogovoru, kontakt: artoratorij@gmail.com,  mob. 091/5588801 (predsjednica udruge Artoratorij Verena Jakuš)

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime