Otvorena ULO hladnjača – projekt vrijedan 27 milijuna kuna

0
Komunalac add

Šest godina nakon što je završena I. faza izgradnje Distributivnog centra za voće i povrće d.o.o., uspješno je realizirana i njegova II. faza – izgradnja moderne ULO hladnjače vrijednosti 27 milijuna kuna, koja je svečano otvorena danas u radnoj zoni Rakitovec. Značaj ove investicije prepoznala je i sama Europska unija iz čijeg je Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj osigurano 90% sredstava potrebnih za izgradnju ove suvremene hladnjače.

 

Na otvorenju su bili brojni gosti, među kojima izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan, gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, saborski zastupnici Mato Čičak i Ivan Šuker, te brojni drugi gosti s područja Zagrebačke županije. Naravno na otvorenju je bila i delegacija grada Vrbovca predvođena gradonačelnikom Denisom Kraljem. Hladnjaču su službeno otvorili sami proizvođači.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić pohvalio je cijeli projekt: – Ova priča treba služiti kao primjer svima. Prošlo je puno vremena od kada je pokrenuta inicijativa, uloženo je puno truda i novaca, a rezultat je ovaj Distributivni centar za voće i povrće s ULO hladnjačom. Mislim da je ovo pravi način kako omogućiti efikasniji i kvalitetniji plasman proizvoda naših poljoprivrednika – rekao je Tolušić – dodavši da je ovo dobar način na koji se u poljoprivredu mogu uključiti lokalna i regionalna samouprava.

Riječ je najočekivanijoj investiciji u Zagrebačkoj županiji, koja će proizvođačima omogućiti da svoje proizvode skladište prema uvjetima koje ne diktiraju trgovci, te da konkuriraju uvoznoj robi, ali i potrošačima nude domaće proizvode provjerene kvalitete tijekom cijele godine, pojasnio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. – Od danas stvar se mijenja, proizvođači uzimaju sudbinu u svoje ruke, nadam se da će to znati dobro iskoristiti. Nadam se da će ova hladnjača biti puna i pored naših proizvođača okupiti i proizvođače i izvan Zagrebačke županije. Želja nam je da ovaj centar preraste u regionalni centar – zaključio je župan.

Vlasnici društva su Zagrebačka županija s udjelom 77,2 posto, Grad Velika Gorica sa 17,73 posto i Poljoprivredna zadruga Zagrebački voćnjaci s 5 posto vlasništva.

Okupljenima se obratio i Mario Di Giusti, upravitelj ove zadruge, naglasivši važnost ULO hladnjače u njihovom poslovanju. – Ova nam hladnjača osim skladištenja proizvoda omogućava i mogućnost daljnjeg razvoja, kako kroz sadnju novih nasada, tako i kroz plasman naše robe na tržište Europske unije. Također treba naglasiti da osim najmodernije ULO tehnologije posjedujemo i opremu za sortiranje i pakiranje, koja nam omogućava da robu pakiramo po strogim IFS standardima. Sve ovo nam već sada omogućava sklapanje ugovora o plasmanu robe godinu dana unaprijed – rekao je Di Giusti.

Inače, naziv ULO dolazi od tzv. ultra low oxygen tehnologije koja smanjujući kisik omogućuje dugotrajno skladištenje voća i povrća.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime