Otvorena izložba “Stvaranje” Petra Popijača

0
Komunalac add

Izložba „Stvaranje“ mladog kipara Petra Popijača otvorena je sinoć u prostoru vrbovečke udruge Artoratorij u ulici Matije Gupca 3. Na samom početku, okupljene je prigodno pozdravila voditeljica udruge Artoratorij Verena Jakuš. – Ovo je sada druga izložba u našem novom izložbenom ciklusu. Ponovo smo dobili potporu Ministarstva kulture i medija te nam je to vjetar u leđa da ostvarujemo programe onako kako mislimo da umjetnici zaslužuju. Nadam se da će i svi građani  koji posjete izložbu biti veoma zadovoljni – rekla je Jakuš.

Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Grada Vrbovca Marko Belošević. – Prije svega zahvaljujem cijeloj udruzi Artoratorij na radu koji pružaju protekle dvije godine. Brojni su građani prepoznali vaš pozitivan rad i pristup prema umjetnosti. Podršku Grada Vrbovca uvijek imate. Također, čestitam umjetniku na otvorenju izložbe i želim mu puno uspjeha u daljnjem radu – poručio je Belošević.

Posjetitelji ove izložbe mogu vidjeti sedam ploča koje likovno prikazuju florealne i biomorfne motive stvarajući asocijacije ekološkog i duhovnog tipa. – Slobodna interpretacija motiva razigranog ritma i kompozicije tematizira život kao aktivni fenomen u kojem svi sudjelujemo i kojim smo neprestano okruženi, koji vibrira i titra u svakom biću i materiji. Postavom reljefa u prostor stvara se okruženje koje odiše prirodnošću i poticajnom snagom. Simbolički, sedam reljefa tematizira sedam dana božanske kreacije svijeta prema biblijskoj i mitološkoj predaji – pojašnjava Popijač.

Materijal koji je korišten je cement. – Može se jasno vidjeti da je popunjen sav prazan prostor mnoštvom likova. To daje jednu energiju i živopisnost. Svaki reljef može imati svoju priču, neovisno o ostalima. Ali svi zajedno tvore jedan narativ i propituju ostale elemente svijeta kojeg nastanjujemo. Ta priča stvaranja daleko je od svog konačnog završetka, možemo reći da je tek počela, da se nastavlja u nizu novih varijanti, nebrojenih mogućnosti i situacija koje se sada odvijaju i odvijat će se u budućnosti – dodaje autor. Izložba je za posjetitelje otvorena do 25. ožujka 2022. godine.

Inače, Petar Popijač rođen je 1988. godine u Varaždinu. Diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi red.prof.art Slavomira Drinkovića. Doktorirao je kiparstvo na ALU 2020. godine. Član je HDLU-a i HZSU-a. U svome radu stvara sinteze različitih medija i stilova likovnog izraza. U doktorskom istraživanju propituje granice kiparskog medija i analizira obilježja kiparske forme izvan konvencija statike. Izlagao je na nizu samostalnih i grupnih izložbi u Hrvatskoj: „13 Trijenale Hrvatskog kiparstva“ Gliptoteka HAZU, Zagreb, zatim „32. i 34.. Salon mladih“ HDLU, Zagreb, te „Biti očima drugog“ galerija Vladimir Bužančić, Zagreb. U inozemstvu: “Izazov Kravate”, Parlament E.U., Strasbourg, Francuska, zatim „Žerjavica/Embers“, galerija Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki, Slovenija, te „Ostralle 2012“ Dresden, Njemačka.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime